Evaluarea și recunoașterea caracterului științific al cărților scrise în închisoare


View access
Public
Alias
evaluarea-si-recunoasterea-caracterului-stiintific-al-cartilor-scrise-in-inchisoare
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
465
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2021-09-27 10:56:12
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

     Joi, 23 septembrie 2021, a intrat în vigoare Metodologia de evaluare şi recunoaştere de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice a caracterului ştiinţific al lucrărilor elaborate de către persoane private de libertate prin decizie judecătorească definitive, aprobată prin Ordinul nr. 461 din 3 septembrie 2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 912 din 23 septembrie 2021. Actul normativ a fost emis de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării., publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 912 din 23 septembrie 2021.

     Prezenta metodologie este elaborată în baza Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, a Hotărârii Guvernului nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, a prevederilor art. 5 alin. (2) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice, precum şi a componenţei nominale a acestuia, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 3.463/2020, cu modificările ulterioare, a Hotărârii Guvernului nr. 299/2020 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2020-2021, a Ordonanţei Guvernului nr. 62/1999 privind înfiinţarea Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare, aprobată cu modificări prin Legea nr. 150/2000, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare a statului de funcţii şi a organigramei Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice nr. 5.804/2016.

     Domeniile sunt distribuite pe ramuri de ştiinţe şi domenii de studii universitare, potrivit Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare, care se actualizează periodic. Domeniile pentru care se poate face evaluarea şi recunoaşterea de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) a caracterului ştiinţific al lucrărilor ştiinţifice elaborate de către persoane private de libertate prin decizie judecătorească definitivă sunt următoarele:

  1. Matematică şi ştiinţe ale naturii;
  2. Ştiinţe inginereşti;
  3. Ştiinţele biologice şi biomedicale;
  4. Ştiinţe sociale;
  5. Ştiinţe umaniste şi arte;
  6. Ştiinţa sportului şi educaţiei fizice.

     Astfel, solicitarea de evaluare a caracterului ştiinţific se elaborează conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 157/2016, cu modificările şi completările ulterioare, şi conţine următoarele documente şi informaţii:

  • scrisoarea de la directorul penitenciarului cu privire la existenţa lucrării, cu menţionarea expresă a titlului, numărului de pagini şi domeniului/specializării în care se încadrează lucrarea;
  • dovada de achitare a costului evaluării şi detaliile despre modul de plată;
  • în cazul lucrărilor cu mai mulţi autori, declaraţie detaliată a persoanei private de liberate privind competenţele în domeniu şi contribuţia proprie la elaborarea lucrării;
  • versiunea în format „pdf“ şi versiunea tipărită a lucrării.

     Taxa de evaluare este de 1.500 lei şi se colectează întrun cont pus la dispoziţie de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).

     Pentru a fi eligibilă pentru evaluare, solicitarea trebuie să îndeplinească următoarele condiţii cumulative:

  1. existenţa documentelor şi informaţiilor menţionate la art. 2 din metodologie;
  2. solicitantul este autor unic sau coautor al lucrării evaluate;
  3. domeniul şi specializarea în care este elaborată lucrarea aparţin domeniilor şi specializărilor universitare stabilite de nomenclatorul domeniilor şi specializărilor/programelor de studii universitare.

     Potrivit art. 4 din metodologie, procesul de evaluare constă în parcurgerea următoarelor etape:

  1. documentele referitoare la solicitarea de evaluare conform art. 2 se depun la secretariatul CNCS, în format tipărit şi pe suport electronic;
  2. verificarea de către UEFISCDI a existenţei documentelor solicitate în condiţiile legii şi ale prezentei metodologii;
  3. verificarea gradului de similitudine cu alte lucrări, prin folosirea programelor recunoscute de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) în conformitate cu prevederile art. 6 lit. c) din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5.229/2020 pentru aprobarea metodologiilor referitoare la acordarea atestatului de abilitare, acordarea titlului de doctor, precum şi la soluţionarea sesizărilor cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat: iThenticate; Turnitin; Plagiarism detector + PDAS (PDAS - Plagiarism Detector Accumulator Server); Safe Assign; www.sistemantiplagiat.ro;
  4. CNCS, cu sprijinul logistic al UEFISCDI, desemnează în mod aleatoriu 3 (trei) experţi evaluatori din baza naţională de date a experţilor www.brainmap.ro, care stabilesc, pe baza fişei de evaluare de la art. 5 din metodologie, dacă lucrarea depusă spre evaluare are sau nu caracter ştiinţific.

     Desemnarea experţilor evaluatori se efectuează ţinând cont de următoarele criterii:

  • domeniul fundamental, ramura de ştiinţă şi domeniul de studii universitare în care se încadrează lucrarea;
  • competenţa experţilor;
  • evitarea conflictelor de interese.

     Fiecare expert evaluator îşi va declara în scris imparţialitatea şi competenţa în domeniul căruia îi aparţine lucrarea supusă evaluării, precum şi confidenţialitatea. În cazul în care constată că una dintre condiţii nu este îndeplinită ori că se găsesc în conflict de interese, experţii evaluatori se angajează să semnaleze de îndată acest fapt, caz în care vor fi înlocuiţi cu alţi experţi.

     Pot fi propuşi experţi evaluatori persoane înscrise în platforma www.brainmap.ro, astfel:

  • membri ai CNATDCU sau membri ai comisiilor de specialitate CNATDCU;
  • membri ai CNCS sau membri ai comisiilor de specialitate CNCS;
  • membri ai Colegiului Consultativ pentru Cercetare, Dezvoltare şi Inovare (CCCDI) sau membri ai comisiilor de specialitate CCCDI;
  • membri ai Consiliului Naţional pentru Transfer Tehnologic (CNTT) sau membri ai comisiilor de specialitate CNTT;
  • experţi evaluatori ai propunerilor de proiecte de cercetare, dezvoltare şi inovare aferente programelor finanţate de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării sau de Ministerul Educaţiei.

     În documentele trimise experţilor evaluatori numele autorului lucrării pentru care se solicită recunoaşterea caracterului ştiinţific este anonimizat. Termenul de analiză a cererii este de maximum 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării dosarului la secretariatul CNCS.

     Detalii suplimenatre, ce vizează fișa de evaluare și rezultatul evaluării, conținute în Metodologia de evaluare şi recunoaştere de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice a caracterului ştiinţific al lucrărilor elaborate de către persoane private de libertate prin decizie judecătorească definitive, aprobată prin Ordinul nr. 461/2021 - AICI