Corespondența clasificată se va distribui pe teritoriul României prin MES@GER!


View access
Public
Alias
corespondenta-clasificata-se-va-distribui-pe-teritoriul-romaniei-prin-mes-ger
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
485
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2021-10-18 05:40:30
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

Corespondența ce conține informații secrete de stat și informații secrete de serviciu se expediază și recepționează și prin sistemul de transfer digital securizat al corespondenței clasificate între unități beneficiare ale sistemului de colectare, transport, distribuire și protecție a corespondenței clasificate organizat de Serviciul Român de Informații.

Acest sistem de transfer digital securizat al corespondenței clasificate poartă numele de MES@GER.

Marți, 12 octombrie 2021, în Monitorul Oficial s-a publicat Hotărârea nr. 1.066 din 4 octombrie 2021 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.349/2002 privind colectarea, transportul, distribuirea și protecția, pe teritoriul României, a corespondenței clasificate.

Potrivit actului normativ, implementarea MES@GER se va realiza de către Serviciul Român de Informații, etapizat la nivelul unităților beneficiare ale sistemului de colectare, transport, distribuire și protecție a corespondenței clasificate, în funcție de cerințele de securitate specifice, clasa, nivelul de secretizare și volumul corespondenței expediate/primite.

Mai mult, corespondența clasificată digitală se expediază, respectiv se recepționează, pe bază de semnătură electronică extinsă în MES@GER.

   De asemenea, se menționează că pentru emiterea certificatelor digitale necesare implementării operațiunilor din cadrul MES@GER, unitățile beneficiare se adresează furnizorilor de servicii de certificare a semnăturilor electronice.

   Reamintim că, potrivit legii, Serviciul Român de Informații organizează și răspunde de colectarea, transportul, distribuirea și protecția, pe teritoriul României, a corespondenței ce conține informații secrete de stat și informații secrete de serviciu dintre autoritățile și instituțiile publice, agenții economici cu capital integral sau parțial de stat, precum și alte persoane de drept public ori privat, deținătoare de asemenea informații, denumite în continuare unități beneficiare.

   Spre deosebire de cea digitală, corespondența clasificată se împachetează în plicuri opace și rezistente la transport; plicurile voluminoase ce depășesc greutatea de 500 g se leagă cu sfoara rezistenta, în sistem plasa.

   Corespondența clasificată care datorită volumului nu poate fi introdusă în plicuri se expediază în colete. Greutatea unui colet nu va depăși 5 kg, cu excepția cazurilor în care conținutul nu poate fi divizat. Coletele se confecționează din hârtie rezistenta, se leagă cu sfoara în sistem plasa și se sigilează cu plumb sau ceara. Corespondența clasificată, sub forma de broșuri, se împachetează pe un singur rând, pentru prevenirea deteriorării ambalajului pe timpul transportului și manipulării.

   Mai mult, pe plic/colet este obligatorie înscrierea următoarelor date: clasa/nivelul de secretizare, denumirea și adresa complete ale expeditorului și destinatarului, numărul de înregistrare și, dacă este necesar, mențiunea "Personal" urmată de rangul, funcția, numele și prenumele persoanei respective.

   Corespondența clasificată se închide, se lipește și se sigilează. Sigilarea plicurilor se efectuează prin aplicarea în locul punctelor de legătura a ștampilei de expediție sau a ștampilei cu denumirea unității expeditoare, iar coletele, prin imprimarea unui sigiliu în plumb sau ceara la capetele înnodate ale sforii, astfel încât să fie imposibilă despachetarea/scoaterea conținutului fără violarea acestora.

   În vreme ce, potrivit noilor modificări corespondența clasificată digitală se expediază, pe bază de semnătură electronică extinsă în MES@GER, pentru corespondența clasificată rămân valabile regulile de până acum, potrivit cărora predarea-primirea, între echipele de curieri militari și delegații unităților beneficiare, a corespondenței clasificate se execută numai în punctele de colectare-distribuire.

   Pentru mai multe detalii, accesați forma consolidată a Hotărârii nr. 1.349 din 27 noiembrie 2002!