Lege drastică pentru proprietari și chiriași!


View access
Public
Alias
lege-drastica-pentru-proprietari-si-chiriasi
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
1125
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2024-06-10 11:35:13
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

     Klaus Iohannis a promulgat Legea nr. 172 din 31 mai 2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul prevenirii şi combaterii traficului şi consumului ilicit de droguri şi alte substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Actul legislativ a fost emis de Parlamentul României, fiind publicat în Monitorul Oficial nr. 510 din 31 mai 2024. El își produce efectele începând cu data de 3 iunie 2024.

     Menționăm că Legea nr. 194 din 7 noiembrie 2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, republicată în Monitorul Oficial nr. 140 din 26 februarie 2014, stabileşte cadrul legal aplicabil preparatelor, substanţelor, plantelor, ciupercilor sau combinaţiilor acestora, denumite în continuare produse, susceptibile să aibă efecte psihoactive, asemănătoare celor determinate de substanţele sau preparatele stupefiante ori psihotrope, plantele sau substanţele aflate sub control naţional, altele decât cele care au regimul juridic stabilit prin acte normative în vigoare, şi instituie măsuri de prevenire, control şi combatere a consumului în vederea protejării sănătăţii populaţiei de acţiunile negative ale acestora.

     Art. 16 din Legea nr. 194/2011 a suferit modificări, în sensul că el prevede ca fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive să constituie infracţiune şi să se pedepsească cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

     Totodată, legiutorul menționează că fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse despre care trebuia sau putea să prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Dacă faptele prevăzute anterior au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Tentativa la infracţiunea prevăzută mai sus se pedepseşte. Se consideră tentativă şi producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum şi luarea de măsuri în vederea comiterii infracţiunii.

     Astfel, este introdusă o serie de noi articole în textul Legii nr. 194/2011 care vizează, printre altele, proprietarul, chiriaşul, deţinătorul cu titlu sau fără titlu sau administratorul unui imobil.

     Așadar, punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, de către proprietarul, chiriaşul, deţinătorul cu titlu sau fără titlu sau administratorul oricărui imobil, incluzându-le şi pe cele aflate în stare de degradare, dezafectate ori în construcţie, pentru consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive ori tolerarea consumului fără drept în asemenea locuri se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

     Administrarea sau remiterea, fără reţetă medicală, de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. Îndemnul la consumul fără drept de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, prin orice mijloace, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. Finanţarea în orice mod a săvârşirii faptelor prevăzute la art. 16 din lege se sancţionează cu pedepsele prevăzute de lege pentru aceste fapte, limitele speciale ale acestora majorându-se cu o treime.

     Cu privire la infracţiunile cuprinse în prezenta lege, pe lângă situaţiile prevăzute în Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, constituie circumstanţe agravante următoarele situaţii:

  1. produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive au fost trimise sau livrate, distribuite sau oferite unui minor, unui bolnav psihic, unei persoane aflate într-un program terapeutic ori s-au efectuat alte asemenea activităţi interzise de lege cu privire la una dintre aceste persoane ori dacă fapta a fost comisă într-o instituţie sau unitate medicală, de învăţământ, militară, loc de detenţie, centre de asistenţă socială, de reeducare sau instituţie medical-educativă, locuri în care elevii, studenţii şi tinerii desfăşoară sau participă la activităţi educative, culturale, sportive, sociale, manifestări artistice ori în apropierea acestora;
  2. folosirea minorilor la săvârşirea faptelor prevăzute la art. 16 şi 19^1 din act;
  3. produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive au fost amestecate cu alte substanţe care le-au mărit pericolul pentru viaţa şi integritatea persoanelor.

     Produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive şi alte bunuri care au făcut obiectul infracţiunilor prevăzute la art. 16 şi 19 din Legea nr. 194/2011 se confiscă, iar dacă acestea nu se găsesc se confiscă echivalentul lor în bani. Se confiscă, de asemenea, banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin valorificarea produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive şi a altor bunuri prevăzute anterior. Sumele rezultate din valorificarea bunurilor confiscate şi banii confiscaţi constituie venituri ale bugetului de stat şi se evidenţiază în cont separat în bugetul de stat.

     Produsele susceptibile de a avea efecte psihoactive ridicate în vederea confiscării se distrug potrivit art. 574 lit. d) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare. Păstrarea de contraprobe este obligatorie.

Textul formei consolidate la zi a Legii nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare - AICI