Procedura de admitere a candidaţilor în şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri
- Detalii
- Andreea CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 651
Ministerul Apărării Naționale a emis Ordinul nr. M.113 din 29 mai 2024 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri. Actul normativ se regăsește în Monitorul Oficial nr. 526 din 6 iunie 2024.
Prezenta metodologie-cadru asigură reglementarea admiterii la programele de studii postliceale în unităţile de învăţământ postliceal militar, denumite în continuare şcoli militare de maiştri militari şi subofiţeri, începând cu anul şcolar 2024-2025. Metodologia stabileşte procedura de admitere a candidaţilor în şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri, pentru locurile alocate atât Ministerului Apărării Naţionale, cât şi celorlalte structuri din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, prin Planul de şcolarizare al Ministerului Apărării Naţionale, secţiunea „Învăţământ pentru formarea maiştrilor militari şi subofiţerilor prin studii postliceale“, denumit în continuare plan de şcolarizare.
Fac obiectul admiterii candidaţii declaraţi „Admis/Apt“ la probele de selecţie şi, după caz, declaraţi „Admis/Apt“ la examinarea medicală specifică şi/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale, în cazul celor care candidează pentru arme şi specialităţi militare care necesită acest tip de evaluare/examinare.
Potrivit art. 4 din metodologie, admiterea se organizează şi se desfăşoară centralizat, în cadrul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I“, pentru toate şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri din Ministerul Apărării Naţionale, potrivit graficului activităţilor aprobat prin dispoziţie anuală a şefului Direcţiei generale management resurse umane şi în condiţiile prezentei metodologii. Admiterea se organizează pentru următoarele tipuri de programe:
- studii postliceale pentru formarea iniţială a maiştrilor militari în activitate;
- studii postliceale pentru formarea iniţială a subofiţerilor în activitate.
Admiterea la programele de studii postliceale menţionate mai sus se organizează şi se desfăşoară în cel mult două sesiuni de admitere, la datele specificate în graficul prevăzut anterior. Graficul se elaborează în concordanţă cu calendarul naţional al examenului naţional de bacalaureat, cu graficul anual de desfăşurare a activităţilor de recrutare şi selecţie a candidaţilor pentru învăţământul postliceal militar şi cu datele finalizării admiterii la programele de studii universitare de licenţă în instituţiile de învăţământ superior militar şi se aprobă în termen de 30 de zile calendaristice de la publicarea planului de şcolarizare pentru următorul an de învăţământ.
Admiterea se realizează în baza mediei obţinute la examenul naţional de bacalaureat, în funcţie de opţiunile exprimate în cererea de înscriere şi de rezultatele selecţiei, în limita numărului de locuri aprobate pentru fiecare armă sau serviciu şi specialitate militară, atât pentru Ministerul Apărării Naţionale, cât şi pentru celelalte structuri din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
Admiterea candidaţilor se realizează computerizat, prin intermediul Platformei de înscriere online care funcţionează pe website-ul destinat informării şi recrutării candidaţilor la profesia militară (https://www.recrutaremapn.ro), denumită în continuare Platformă. Candidaţii sunt ierarhizaţi în ordinea strict descrescătoare a mediilor obţinute la examenul naţional de bacalaureat şi repartizaţi potrivit opţiunilor acestora, exprimate în cererea de înscriere.
Departajarea candidaţilor ierarhizaţi, care au medii de admitere egale, se realizează aplicând, în ordine, următoarele criterii:
- nota obţinută la proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul examenului naţional de bacalaureat;
- nota obţinută la proba scrisă obligatorie a profilului din cadrul examenului naţional de bacalaureat;
- nota obţinută la proba scrisă la alegere a profilului şi a specializării din cadrul examenului naţional de bacalaureat.
Admiterea candidaţilor înscrişi pe locurile alocate celorlalte structuri din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională nu face obiectul prevederilor de mai sus. Pentru acești candidaţi, admiterea se face de către comisia de admitere menţionată la art. 10 lit. c) din metodologie.
Dosarele candidaţilor menţionaţi la art. 2 din metodologia-cadru se centralizează la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I“.
Înscrierea datelor de contact, a opţiunilor şi a reorientării candidaţilor în vederea admiterii în şcolile militare de maiştri militari şi subofiţeri se poate face de către candidaţi, individual, prin intermediul Platformei sau de către birourile informare-recrutare. Pentru introducerea în Platformă de către comisia de verificare a dosarelor candidaţilor a rezultatelor obţinute la examenul naţional de bacalaureat, candidatul prezintă la birourile informare-recrutare copia diplomei de bacalaureat, împreună cu originalul sau adeverinţa care atestă promovarea de către acesta a examenului naţional de bacalaureat, conform prevederilor legale în vigoare, din care să reiasă media generală şi notele obţinute la disciplinele de examen.
Pentru a consulta prevederile legate de comisiile ce se constituie pentru organizarea şi desfăşurarea admiterii, click AICI