Programul pentru creșterea natalității - 2024
- Detalii
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 1112
S-au modificat regulile acordării de vouchere în valoare de 15.000 de lei pentru procedurile de fertilizare, astfel încât și cuplurile formate dintr-un cetățean străin și unul român să poată beneficia de bani, nu doar cuplurile formate din cetățeni români, ca până acum.
Guvernul a adoptat în ședința din 30 mai 2024, printre altele, Hotărârea nr. 590 din 30 mai 2024 privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1103/2022 pentru aprobarea Programului Social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității.
Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 511 din 31 mai 2024.
În cadrul Programului social național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității, se va acorda sprijin financiar pentru un număr de maxim 10.000 de beneficiari, în vederea asigurării medicamentelor și a efectuării procedurilor medicale de specialitate recomandate, pe teritoriul României.
Sprijinul financiar se acordă sub forma a două vouchere pe suport hârtie, în cuantum de 15.000 de lei. Astfel, un voucher de 5.000 de lei va fi destinat achiziționării de medicamente specifice, iar al doilea voucher, în sumă de 10.000 de lei, va fi folosit pentru achitarea procedurilor medicale prescrise.
Acordarea sprijinului financiar se realizează în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete și declarate eligibile. Documentele doveditoare se depun în format electronic, prin intermediul unei platforme digitale dedicate acestui program. De menționat că, în declarația pe proprie răspundere trebuie să se certifice faptul că în cursul anului 2024 nu s-a mai acordat sprijin financiar prin intermediul unui alt program cu același scop finanțat din fonduri publice.
Cu titlul de noutate, cel puțin unul dintre cei doi beneficiari ai programului, membri ai cuplului infertil, căsătoriți sau necăsătoriți, sau femeia singură infertilă, trebuie să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România.
Programul a contribuit la creșterea conștientizării importanței natalității și a provocărilor cu care se confruntă familiile și persoanele care vor să devină părinți.
Reamintim că programul se derulează de către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse în parteneriat cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și este finanțat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul acestuia.
Scopul Programului îl reprezintă sprijinirea financiară a cuplurilor și a persoanelor singure din România, în vederea efectuării procedurilor medicale de specialitate recomandate, ca element principal de susținere a creșterii natalității în România.
Beneficiarii Programului sunt cuplurile și persoanele singure care au recomandare din partea unui medic specialist să urmeze proceduri medicale de specialitate care să aibă ca rezultat creșterea natalității. Vârsta femeii beneficiare trebuie să fie între 20 și 45 de ani.
De asemenea, subliniem că în cadrul Programului, beneficiarii pot primi sprijinul financiar pentru un număr de maximum 3 proceduri în fiecare an de derulare a Programului.
Solicitanții trebuie să depună dosarul complet la MFTES, online, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., sau prin Platforma digitală, fiind interzisă dubla depunere a cererii de înscriere prin modalități precizate mai sus.
În cazul solicitanților care nu au posibilitatea transmiterii dosarului online, aceștia pot trimite sau depune dosarul fizic la adresa MFTES, adresă precizată în cadrul secțiunii contact pe site-ul www.mfamilie.gov.ro.
Activitățile decontate conform indicației medicul specialist în obstetrică- ginecologie cu supraspecializare FIV și reproducere umană asistată medical, angajat sau colaborator al unității sanitare partenere, sunt următoarele:
- prelevarea ovocitelor proprii prin puncție foliculară, efectuată sub anestezie locală sau sedare, după caz;
- procesarea spermei;
- inseminarea ovocitelor (proprii sau donate în condițiile legii) pentru fertilizare spontană;
- cultivarea embrionilor 72 de ore sau 120 ore în funcție de procedura agreată de clinică;
- transferul embrionar;
- monitorizarea evoluției cazului, care constă în:
- efectuarea testului seric Beta HCG după 2 săptămâni de la transferul embrionar;
- consult ginecologic și ecografic, la 6 săptămâni de la realizarea activității prevăzute la punctul 3, dacă testul Beta HCG este negativ;
- monitorizarea ecografică a sarcinii la 6 săptămâni de la realizarea activității prevăzute la punctul 3, dacă testul Beta HCG este pozitiv;
- Tratamentul medicamentos conform recomandării medicului specialist în obstetrică- ginecologie cu supraspecializare FIV și reproducere umană asistată medical, angajat sau colaborator al unității sanitare partenere, este următorul:
- Medicamente de stimulare: folitropina alfa, folitropina beta, folitropina delta, alfa- corifollitropina, menotropin, lutropina alfa și combinații ale acestora, care se constituie ca și Denumire Comuna Internațională de sine stătătoare, conform Organizației Mondiale a Sănătății;
- Medicamente de inhibiție: triptorelinum, cetrorelix, ganirelix;
- Medicamente de declanșare: gonadotrofina corionică umană, gonadotropina corionică alfa, triptorelinum;
- Medicamente de susținere: progesteron micronizat natural, progesteron formă injectabilă, preparate care conțin estrogen (estradiol) oral sau transdermic.
Forma consolidată a Hotărârii nr. 1.103/2022 se poate accesa AICI!