Noua lege pentru transportul elevilor!
- Detalii
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 689
Condițiile generale în care pot fi utilizate autovehiculele școlare destinate transportului elevilor din învățământul preuniversitar de stat în scopul deplasării la cursuri și la alte activități culturale/educative de natură să contribuie la dezvoltarea competenței de învățare și a abilităților socioemoționale în rândul acestora au fost oficializare printr-un act normativ publicat vineri, în Monitorul Oficial nr. 507 din 31 mai 2024.
Este vorba despre Legea nr. 162 din 29 mai 2024 pentru utilizarea autovehiculelor școlare destinate transportului elevilor din învățământul preuniversitar de stat.
Transportul elevilor cu autovehiculele școlare este gratuit, în condițiile hotărârii autorității deliberative la nivelul unităților administrativ-teritoriale, și este asigurat de unitățile administrativ-teritoriale sau unitățile de învățământ, cu autovehiculele aflate în proprietatea acestora sau deținute cu orice alt titlu.
Autovehiculele școlare sunt inscripționate în mod unitar, indiferent de marca/tipul autovehiculului respectiv, atât în partea frontală, cât și pe lateral cu textul „TRANSPORT ȘCOLAR“, textul având culoarea neagră pe fond galben.
Cheltuielile implicate de îndeplinirea acestor condiții cad în sarcina unităților administrativ-teritoriale și sunt suportate din bugetul local.
Actul normativ prevede că, în scopul deplasării elevilor la cursuri, pentru autovehiculele școlare, unitatea de învățământ transmite primarului: graficul de circulație, traseul/traseele, locul de îmbarcare, numărul de elevi transportați într-o cursă și numărul de curse efectuate zilnic, pe durata desfășurării cursurilor anului școlar curent. Numărul elevilor transportați într-o cursă nu poate depăși numărul locurilor.
Mai mult, în scopul deplasării elevilor și cadrelor didactice la activități culturale/educative, de natură să contribuie la dezvoltarea competenței de învățare și a abilităților socioemoționale, pentru autovehiculele școlare, unitatea de învățământ transmite primarului: locul de îmbarcare, locul de destinație/punctele de destinație, traseul/traseele, durata, perioada de efectuare a traseului/traseelor și frecvența. Numărul elevilor transportați într-o cursă nu poate depăși numărul locurilor. Traseele se pot organiza pentru orice destinație de pe teritoriul național atât în timpul anului școlar, cât și în perioada vacanțelor.
La stabilirea graficului de circulație se vor avea în vedere, după caz:
- orele de începere și finalizare a cursurilor, după caz, a activităților culturale/educative;
- timpul necesar parcurgerii traseului;
- starea drumurilor;
- condițiile meteo în funcție de anotimp;
- numărul de curse efectuat de respectivul autovehicul școlar;
- orice alt factor care poate influența graficul de circulație;
- distanța dintre locul de îmbarcare și locul de debarcare.
Locurile de îmbarcare-debarcare pentru elevi, aflate pe drumurile publice, sunt stabilite prin hotărâre a autorității deliberative la nivelul unităților administrativ-teritoriale. Totodată, locurile de îmbarcare-debarcare, precum și orele de îmbarcare-debarcare sunt trecute în foaia de parcurs a conducătorului auto.
Îmbarcarea-debarcarea elevilor se va realiza doar în locurile special stabilite în acest sens. Pentru îmbarcarea-debarcarea elevilor în alte locuri decât cele stabilite și pentru orice eventual incident petrecut cu această ocazie va fi răspunzător direct conducătorul auto.
Însoțirea elevilor în autovehiculele școlare în scopul supravegherii acestora și asigurării condițiilor de securitate va fi asigurată de autoritățile publice locale cu atribuții în acest sens sau, în cazul în care infrastructura autorității publice locale nu permite acest lucru, de către conducătorul autovehiculului respectiv.
Actul normativ mai prevede că autovehiculele vor fi echipate cu sisteme tehnice de monitorizare video și localizare GPS, în timp real, pentru a asigura supravegherea în timpul deplasării, în condiții de siguranță a elevilor.
Elevii sunt obligați să ocupe locurile stabilite în timpul deplasării, să aibă un comportament și un limbaj civilizat și să nu distrugă bunurile din respectivul autovehicul. Elevii care nu respectă aceste obligații pot primi sancțiuni disciplinare, în conformitate cu normele legale în vigoare, respectiv interzicerea deplasării cu autovehiculele anterior menționate, pentru o perioadă determinată de timp.
Legea se poate accesa AICI!