Majorare salarială pentru mai mulți angajați!
- Detalii
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 1182
În cadrul ședinței din 23 mai 2024, Guvernul a adoptat, printre altele, Ordonanța de Urgență nr. 53 din 23 mai 2024 privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară precum şi reglementarea unor aspecte organizatorice.
Actul normativ a fost publicat vineri, în Monitorul Oficial nr. 484 din 24 mai 2024 și prevede o majorare salarială cu 10% care se va aplica, în două tranșe, pentru mai multe categorii de angajați din administrație.
Mai exact, este vorba despre angajații din administrația centrală din domeniile cultură, diplomație, din cadrul Oficiului Național al Registrului Comerțului și al oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale, pentru personalul din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor și celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, din cele aflate în coordonarea prim-ministrului, precum și cele aflate sub controlul Parlamentului.
Concret, după cum este prevăzut în noua OUG, se va acorda o creștere salarială de 10%, în două tranșe, categoriilor de salariați amintite. Cele două tranșe de creștere vor fi egale (5%), fiind programate pentru luna iunie şi luna septembrie 2024. Cu alte cuvinte, pentru categoriile de personal prevăzute de ordonanță, salariile se majorează cu 10% raportat la salariul din decembrie 2023, în două tranșe, în lunile iunie și septembrie, procent care se adaugă la salariul aflat în plată.
De asemenea, actul normativ prevede că, de această creștere salarială vor beneficia funcționarii publici și personalul contractual din aparatul de specialitate al primarului din localitățile de până la 20.000 de locuitori.
Totodată, de majorarea salariului de bază cu până la 10% vor beneficia, potrivit proiectului, și viceprimarii unor comune/orașe/municipii (de principiu, este vorba despre localitățile cu până la 50.000 de locuitori).
Mai mult, personalul agențiilor județene, respectiv a municipiului București pentru protecția mediului va beneficia de salarizarea de care beneficiază Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Diferențele salariale se vor aplica de asemenea, tot în două tranșe, în lunile iunie și septembrie.
Prin același act normativ se reglementează ca angajatorii să deconteze angajaților care folosesc în mod obișnuit un echipament cu ecran pe o durată semnificativă a timpului de lucru, achiziția de dispozitive de corecție. Limita sumei este de 500 de lei/persoană. Un exemplu ar fi achiziționarea de ochelari de vedere. Pentru stabilirea detaliilor tehnice se va înființa Comisia Centrală pentru Drepturi Salariale.
Lucrătorii din cadrul autorităților şi instituțiilor publice beneficiază de acest drept în baza rezultatelor examenului oftalmologic care atestă faptul că pentru desfășurarea activității este necesară folosirea de dispozitive de corecție speciale sau, după caz, este necesară modificarea celor utilizate la momentul examinării.
Normele de aplicare se vor aplica însă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale şi a Ministerului Finanțelor.
Pentru mai multe detalii, accesați Ordonanța de Urgență nr. 53 din 23 mai 2024!