Legea concurenței a suferit modificări!
- Detalii
- Ana-Maria CTCE
- Noutăţi legislative
- Accesări: 669
Legislația din domeniul concurenței a fost modificată recent printr-un act normativ care a fost deja oficializat. Este vorba despre Ordonanța de urgență nr. 108 din 29 noiembrie 2023 pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996, precum și a altor acte normative, publicată miercuri în Monitorul Oficial nr. 1100 din 6 decembrie 2023.
Actul normativ transpune Directiva (UE) 2019/1 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind oferirea de mijloace autorităților de concurență din statele membre astfel încât să fie mai eficace în aplicarea legii și privind garantarea funcționării corespunzătoare a pieței interne, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 11 din 14 ianuarie 2019.
Transpunerea în legislația internă a Directivei a fost asigurată prin modificarea și completarea corespunzătoare a Legii concurenței nr. 21/1996, act normativ care conținea deja prevederi privind constituirea, atribuțiile și competențele conferite autorității administrative autonome naționale în domeniul concurenței, respectiv Consiliul Concurenței, precum și procedura privind aplicarea atât a art. 101 și 102 din TFUE, cât și a dreptului intern care asigură aplicarea la nivel național a acestor prevederi.
Noul act normativ permite Consiliului Concurenței, în cazul în care va constata încălcarea legislației de către o filială, să antreneze răspunderea societății mamă. Mai mult, autoritatea va putea antrena răspunderea angajaților unităților economice unice, astfel încât aceștia să răspundă personal și în solidar cu persoanele juridice care constituie entitatea economică.
Mai mult, noua OUG va permite inspectorilor Consiliului să acceseze documente confidențiale ale companiilor. În acest context, menționăm prevederile introduse referitoare la regimul mijloacelor de probă admise în fața Consiliului Concurenței.
Astfel, printre dovezile admisibile în fața Consiliului Concurenței se regăsesc: înscrisurile, declarațiile orale, mesajele electronice, înregistrările și orice alt obiect care conține informații, indiferent sub ce formă și indiferent de tipul suportului pe care sunt stocate informațiile.
În scopul îndeplinirii atribuțiilor legale, Consiliul Concurenței are competența de a convoca la interviu orice reprezentant al unei întreprinderi sau asocieri de întreprinderi sau al altor persoane juridice, precum și orice persoană fizică, în cazul în care un astfel de reprezentant sau o astfel de persoană ar putea deține informații relevante pentru aplicarea legii. Cu ocazia desfășurării interviului, persoana intervievată nu poate fi obligată să recunoască o încălcare a legii.
Intervievarea se realizează de inspectorii de concurență, cu excepția inspectorilor de concurență debutanți.
În vederea realizării interviurilor prevăzute mai sus, Consiliul Concurenței transmite o solicitare scrisă reprezentantului întreprinderii sau asocierii de întreprinderi, respectiv persoanei sau persoanelor fizice ce urmează a fi intervievate, indicând temeiul legal, scopul, data și locul derulării interviului, precum și sancțiunile prevăzute de prezenta lege.
Interviul se înregistrează pe suport audio sau video, după informarea prealabilă a persoanei și se consemnează într-un proces-verbal semnat de toți participanții.
Informațiile obținute de către Consiliul Concurenței de la o persoană fizică în cursul derulării unei inspecții, ca răspuns la o cerere de informații sau ca urmare a realizării unui interviu, nu pot fi utilizate ca probe pentru impunerea de sancțiuni persoanei fizice respective sau membrilor familiei sale.
Prin membru de familie se înțelege:
- ascendenții și descendenții, frații și surorile, copiii acestora, precum și persoanele devenite prin adopție, potrivit legii, astfel de rude;
- soțul;
- persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți sau dintre părinți și copii, în cazul în care conviețuiesc.
Dispozițiile privitoare la membrii familiei, în limitele prevăzute la lit. a), se aplică, în caz de adopție, și persoanei adoptate ori descendenților acesteia în raport cu rudele firești.
O altă noutate este aceea a introducerii unor principii de clemență. Astfel se introduce o nouă cauză specială de nepedepsire potrivit căreia nu se pedepsește administratorul, reprezentantul legal ori persoana care exercită în orice alt mod funcții de conducere într-o întreprindere, dacă întreprinderea al cărei angajat este sau a fost la momentul săvârșirii faptei depune la Consiliul Concurenței o cerere de imunitate la amendă înainte de începerea urmăririi penale, și dacă persoana respectivă cooperează activ cu organele de urmărire penală.
Cooperarea activă introdusă la art. 65 alin. (2^1) din lege este evaluată în funcție de următoarele criterii:
- persoana este la dispoziția organelor de urmărire penală și a Consiliului Concurenței pentru a răspunde la orice întrebare care ar putea ajuta la stabilirea faptelor;
- persoana se abține de la distrugerea, falsificarea sau ascunderea informațiilor sau dovezilor relevante;
- persoana aduce dovezi susceptibile să stabilească infracțiunea și să identifice ceilalți făptași sau complici.
Clemența vizează atât imunitatea la amenzi, cât și reducerea amenzilor.
O altă noutate introdusă în Legea concurenței este aceea a asistenței reciproce, pentru care noua OUG introduce un nou capitol.
Pentru mai multe detalii, accesați forma la zi a Legii nr. 21 din 10 aprilie 1996!