Organizarea şi desfăşurarea examenului de capacitate al judecătorilor stagiari şi al procurorilor stagiari


View access
Public
Alias
organizarea-si-desfasurarea-examenului-de-capacitate-al-judecatorilor-stagiari-si-al-procurorilor-stagiari
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
919
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2023-07-17 07:33:02
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

     Consiliul Suprem al Magistraturii a emis Hotărârea nr. 123 din 6 iulie 2023 pentru aprobarea Regulamentului privind examenul de capacitate al judecătorilor stagiari şi al procurorilor stagiari, act ce se regăsește în Monitorul Oficial nr. 640 din 13 iulie 2023. Dispoziţiile regulamentului se aplică auditorilor de justiţie admişi la Institutul Naţional al Magistraturii prin concursurile de admitere declanşate în anii 2021 şi 2022.

     Conform art. 2 din regulament, judecătorii stagiari şi procurorii stagiari efectuează un stagiu cu o durată de un an, potrivit legii. Perioada de stagiu începe din ziua în care judecătorii stagiari şi procurorii stagiari au fost numiţi în aceste funcţii.

     După încheierea perioadei de stagiu, judecătorii stagiari şi procurorii stagiari sunt obligaţi să se prezinte la examenul de capacitate. În cazul în care judecătorul stagiar sau procurorul stagiar este respins la examenul de capacitate, acesta este obligat să se prezinte la sesiunea următoare, organizată potrivit prezentului regulament.

     Lipsa nejustificată de la examenul de capacitate sau respingerea candidatului la două sesiuni atrage pierderea calităţii de judecător stagiar sau de procuror stagiar, din ziua validării rezultatelor examenului de către Consiliul Superior al Magistraturii. În această situaţie, judecătorul stagiar sau procurorul stagiar este obligat să restituie bursa de auditor de justiţie şi cheltuielile de şcolarizare efectuate pentru formarea sa profesională. Consiliul Superior al Magistraturii, pentru motive temeinice, la cererea judecătorului stagiar sau a procurorului stagiar, cu avizul conducătorului instanţei sau al parchetului la care acesta funcţionează, poate aproba amânarea examenului de capacitate numai o singură dată.

     Persoana care, din motive justificate, nu s-a prezentat la examenul de capacitate poate susţine acest examen dacă de la încheierea stagiului şi până la data fixată pentru examen nu au trecut mai mult de 2 ani. După trecerea termenului de 2 ani, persoanele prevăzute mai sus sunt obligate să efectueze din nou stagiul, potrivit legii.

     Așa cum dispune art. 7 din regulament, înscrierea la examenul de capacitate se face în termen de 60 de zile de la publicarea datei examenului. Cererile de înscriere la examenul de capacitate se depun la Consiliul Superior al Magistraturii. La cererea-tip de înscriere se anexează:

  1. diploma de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, în copie;
  2. referatele de evaluare şi avizul consultativ al preşedintelui curţii de apel sau, după caz, al procurorului general al parchetului de pe lângă aceasta, în original;
  3. fişa de stagiu, în original.

     Se pot înscrie la examen judecătorii stagiari şi procurorii stagiari al căror stagiu se va împlini până în ultima zi a examenului de capacitate. Examenul de capacitate constă în verificarea cunoştinţelor teoretice şi practice prin probe scrise şi orale.

     Probele scrise constau în lucrări cu subiecte distincte pentru judecători şi procurori, inclusiv soluţionarea unor speţe şi redactarea de lucrări cu caracter practic, în funcţie de specificul activităţii candidaţilor. Probele scrise se susţin la următoarele materii:

  1. drept civil;
  2. drept procesual civil;
  3. drept penal;
  4. drept procesual penal.

     Probele scrise se vor susţine pe parcursul a două zile, după următoarea repartizare:

  • prima zi: proba la drept civil şi drept procesual civil;
  • a doua zi: proba la drept penal şi drept procesual penal.

     Accesul candidaţilor în sălile de examen este permis pe baza unui act de identitate, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei. Pe durata desfăşurării probelor scrise şi orale este permisă consultarea legislaţiei indicate explicit în tematică şi bibliografie, cu excepţia celei comentate şi adnotate.

     Probele orale se susţin la materiile prevăzute la art. 10 alin. (2) din regulament şi la următoarele materii: fundamentele constituţionale ale statului de drept, precum şi organizarea judiciară şi Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Examinarea se face pe bază de bilete.

     Cu cel puţin 24 de ore înainte de desfăşurarea probelor orale, comisia de organizare a examenului de capacitate întocmeşte lista alfabetică a candidaţilor, cu precizarea orei la care trebuie să se prezinte grupele de candidaţi, şi asigură publicarea listelor candidaţilor pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi a Institutului Naţional al Magistraturii. Accesul candidaţilor în sala de examen este permis pe baza unui act de identitate, în ordinea afişată, respectându-se ora prevăzută pentru fiecare grupă. Pentru pregătirea răspunsurilor, fiecare candidat va beneficia de un timp de gândire de cel puţin 30 de minute de la extragerea subiectelor, înaintea susţinerii probei orale. Înregistrarea probelor orale este obligatorie, cel puţin prin mijloace tehnice audio. Înregistrările se păstrează o perioadă de un an de la data desfăşurării probei, după care se distrug.

     Dispozițiile ce vizează validarea examenului de capacitate şi repartizarea candidaţilor pe posture, cuprinse în cap. IV din Regulamentul privind examenul de capacitate al judecătorilor stagiari şi al procurorilor stagiari - AICI