Noi reglementări în domeniul social
- Detalii
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 281
Luni, în Monitorul Oficial nr. 1124 din 11 noiembrie 2024 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 127 din 7 noiembrie 2024 privind unele măsuri în domeniul social.
Executivul României a aprobat, prin intermediul acestui act normativ, modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în sensul introducerii, începând cu data de 1 ianuarie 2025, a unei indemnizații lunare de solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat care au și calitatea de pensionar pentru limită de vârstă.
Cuantumul indemnizației de solidaritate va fi stabilit prin raportare la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată și va fi majorat anual, în luna ianuarie, cu procentul de majorare al indicatorului social de referință (ISR) la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.
Noile prevederi se aplică pensionarilor pentru limită de vârstă ale căror drepturi au fost stabilite în baza certificatului de persoană cu deficiență vizuală gravă, respectiv persoană cu handicap grav sau handicap accentuat pentru care cuantumul pensiei s-a menținut în urma recalculării prevăzute de legislația pensiilor în vigoare, față de cuantumul pensiei aflat în plată la data de 31 august 2024.
Începând cu data la care cuantumul pensiei rezultat în urma recalculării prevăzute de legislația pensiilor în vigoare atinge nivelul pensiei aflat în plată la data de 1 septembrie 2024, indemnizația de solidaritate se acordă lunar, în cuantum fix, la valoarea aflată în plată, fără a mai fi actualizată.
Potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, prin aceste măsuri se asigură o protecție socială echitabilă și se consolidează incluziunea acestor persoane astfel încât veniturile să fie majorate anual, având în vedere importanța consolidării rolului major al sistemului de protecție socială în promovarea independenței şi incluziunii persoanelor cu dizabilități, precum şi necesitatea de a îmbunătăți nevoile specifice generate de situația de vulnerabilitate şi a nivelului de trai al acestora, prin asigurarea mijloacelor necesare unui trai decent persoanelor cu dizabilități expuse riscului de sărăcie şi prin garantarea unui nivel de bază de securitate a veniturilor, reducând astfel nivelul de sărăcie şi vulnerabilitate al acestei categorii sociale.
Actul normativ elaborat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prevede și acordarea unui punct de sprijin pentru persoanele cu handicap vizual grav, persoanele cu handicap grav și handicap accentuat care, după data de 1 ianuarie 2025, dobândesc calitatea de pensionar:
- 1 punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap vizual grav și handicap grav;
- 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap accentuat.
Valoarea acestui punct de sprijin reprezintă 0,125 din indicatorul social de referință (ISR).
În vederea aplicării acestor dispoziții, Casa Națională de Pensii Publice va transmite Agenției Naționale pentru Plăți şi Inspecție Socială lunar, în primele 10 zile ale lunii de plată a prestațiilor prevăzute de prezenta lege, baza de date a lunii de plată a pensiilor, cuprinzând pensionarii pentru limită de vârstă care fac obiectul prezentului articol.
Prevederile se aplică pensionarilor pentru limită de vârstă ale căror drepturi au fost stabilite în baza certificatului de persoană cu deficiență vizuală gravă, respectiv persoană cu handicap grav sau handicap accentuat.
Pentru mai multe detalii, accesați Ordonanța de urgență nr. 127 din 7 noiembrie 2024!