Procedura autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor


View access
Public
Alias
procedura-autorizatiei-de-circulatie-provizorie-sau-pentru-probe-a-vehiculelor
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
1232
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2024-11-18 04:53:40
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

Ministrul afacerilor interne a emis Ordinul nr. 181 din 31 octombrie 2024 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberării autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor. Actul normativ a fost publicat vineri, în Monitorul Oficial nr. 1141 din 15 noiembrie 2024.

Înmatricularea, autorizarea provizorie și eliberarea unui certificat de înmatriculare se efectuează de autoritatea de înmatriculare în a cărei rază de competență proprietarii își au domiciliul, sediul sau, în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate, reședința, la solicitarea acestora.

Prin excepție, înmatricularea autovehiculului sau remorcii care face obiectul unui contract de leasing poate fi efectuată și la solicitarea deținătorului mandatat. În această situație, operațiunea se efectuează pe o perioadă ce nu poate depăși data finalizării contractului, de către autoritatea de înmatriculare în a cărei rază de competență deținătorul mandatat își are domiciliul, sediul ori, în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate, reședința, iar în certificatul de înmatriculare se menționează și datele de identificare a proprietarului vehiculului.

În cazul schimbării oricăror date înscrise în certificatul de înmatriculare, proprietarul vehiculului este obligat să solicite autorității competente eliberarea unui nou astfel de document, în termen de cel mult 30 de zile de la data la care a survenit modificarea.

Înmatricularea și autorizarea provizorie sau pentru probe a vehiculelor se consideră efectuate de la înscrierea acestor operațiuni în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate.

   Odată cu înmatricularea ori autorizarea provizorie sau pentru probe, autoritatea competentă eliberează solicitantului certificatul de înmatriculare, autorizația de circulație provizorie ori pentru probe, împreună cu plăcuțele cu numărul de înmatriculare, provizoriu ori pentru probe aferent, după caz.

   Înmatricularea se efectuează numai pentru autovehiculele și remorcile omologate, potrivit legii. Înmatricularea poate fi permanentă sau temporară. Înmatricularea temporară se realizează în cazul:

  • autovehiculelor și remorcilor introduse în țară în baza unor contracte de leasing încheiate între finanțatori/locatori persoane juridice străine și utilizatori/locatari persoane fizice sau juridice române, situație în care operațiunea se efectuează pe o perioadă ce nu poate depăși data finalizării contractului;
  • autovehiculelor și remorcilor ce urmează a fi scoase din țară în vederea înmatriculării în alt stat, situație în care operațiunea se efectuează pe o perioadă de maximum 30 de zile;
  • autovehiculelor și remorcilor care fac obiectul unui contract de leasing.

   Înmatricularea permanentă sau înmatricularea temporară se efectuează pe baza următoarelor documente:

  • documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului sau remorcii, în original și în copie, și, în cazul vehiculelor care fac obiectul unui contract de leasing, un extras din contractul de leasing care să conțină cel puțin părțile, obiectul, durata contractului, datele de identificare a vehiculului și semnăturile părților, însoțit de dovada declarării fiscale la organul fiscal local de la domiciliul sau sediul deținătorului mandatat. Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului sau remorcii trebuie să fie înregistrat în evidențele organului fiscal local de la domiciliul sau sediul dobânditorului, respectiv de la reședința acestuia, în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate, cu excepția situației înmatriculării temporare a autovehiculelor și remorcilor ce urmează a fi scoase din țară în vederea înmatriculării în alt stat. Dovada declarării fiscale, precum și cea a înregistrării în evidențele organului fiscal local nu sunt necesare în cazul cererii formulate prin intermediul platformei informatice;
  • actul de identitate al solicitantului, în termenul de valabilitate a acestuia, în original, sau, în cazul persoanelor juridice, documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea, sediul și reprezentantul legal, în original sau în copie, precum și actul de identitate al acestuia, în original, sau, după caz, al persoanei împuternicite; în cazul reprezentării solicitantului prin avocat identificarea se va realiza numai prin cardul de avocat vizat pentru anul respectiv, iar în absența cardului de avocat identificarea se va realiza prin adeverința eliberată de către baroul din care face parte însoțită de cartea de identitate;
  • cartea de identitate a vehiculului;
  • dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare și, după caz, a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare, cu excepția situației în care plățile s-au realizat prin intermediul Sistemului național electronic de plată online, denumit în continuare SNEP.

   Proprietarii de vehicule înmatriculate pot solicita radierea din circulație dacă fac dovada depozitării acestora într-un spațiu adecvat, deținut în condițiile legii.

   Mai mult, proprietarii de vehicule înmatriculate sunt obligați să solicite radierea din circulație în termen de 30 de zile de la data:

  • la care vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unități specializate, în vederea dezmembrării;
  • scoaterii din România a vehiculului, în vederea înmatriculării în alt stat;
  • declarării furtului vehiculului.

   Vehiculul declarat, prin dispoziție a autorității administrației publice locale, fără stăpân ori abandonat se radiază din oficiu în termen de 30 de zile de la primirea dispoziției respective.

 

Pentru mai multe detalii, accesați Ordinul nr. 181 din 31 octombrie 2024!