Dobândirea şi exercitarea dreptului de semnătură pentru profesia de GEODEZ
- Detalii
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 237
Legea nr. 267 din 29 octombrie 2024 privind organizarea, exercitarea profesiei de geodez, precum şi înfiinţarea Colegiului Geodezilor din România a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1085 din 30 octombrie 2024. Ea reglementează organizarea şi exercitarea profesiei de geodez, precum şi înfiinţarea Colegiului Geodezilor din România, potrivit dispoziţiilor art. 45 alin. (2) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Colegiu, ca formă de organizare profesională, independentă, autonomă, apolitică, nonprofit şi de interes public.
Profesia de geodez poate fi exercitată de profesionişti cu diplomă de studii superioare din domeniul geodeziei, recunoscută de statul român, precum şi de cetăţenii români care au obţinut un astfel de document într-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, denumiţi în continuare geodezi. Prin excepţie, profesia de geodez poate fi exercitată de profesionişti cu alte certificări şi diplome de studii asimilate domeniului geodeziei, recunoscute de statul român, în conformitate cu Regulamentul de organizare şi funcţionare a Colegiului şi de exercitare a profesiei de geodez.
Profesia de geodez poate fi exercitată şi de cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, de cetăţenii statelor membre ale Spaţiului Economic European şi de cetăţenii Confederaţiei Elveţiene şi ai altor state cu care Uniunea Europeană a încheiat acorduri în acest sens, titulari ai unui document de calificare în profesia de geodez, eliberat în unul dintre aceste state. Activitatea geodezului reprezintă un serviciu de interes public cu implicaţii tehnice, economice, sociale, juridice şi are statutul unei funcţii autonome exercitate în cadrul unei profesii liberale.
Geodezul este specialistul pregătit în efectuarea lucrărilor de geodezie, topografie, fotogrammetrie, teledetecţie, cadastru, cartografie, topografie minieră, sisteme informaţionale geografice şi în colectarea şi prelucrarea datelor geospaţiale. În exerciţiul profesiei sale liberale, geodezul realizează, în nume propriu şi sub răspundere personală, lucrări publice sau private, precum şi documentaţiile corespunzătoare rezultate în cadrul specializărilor prevăzute anterior, care nu pot fi recunoscute legal decât dacă sunt realizate de un geodez cu drept de semnătură.
Exercitarea profesiei de geodez este o activitate complexă, specialistul în inginerie geodezică furnizează servicii profesionale pentru realizarea de proiecte, activităţi de cercetare, studii, consultanţă, lucrări tehnice şi documentaţii în geodezie, gravimetrie, cadastru şi înregistrarea proprietăţilor, exproprieri, topografie, topografie inginerească, topografie minieră, topografie pentru urbanism şi amenajarea teritoriului, urmărirea comportării în timp a construcţiilor, modelarea informatică a construcţiilor, modelare tridimensională, fotogrammetrie, cartografie, hidrografie, teledetecţie, scanare laser aeriană, terestră sau subacvatică, relevee, sisteme de informaţii geografice şi managementul informaţiei spaţiale. Exercitarea profesiei de geodez se face atât în sectorul privat, cât şi în sectorul public, conform prevederilor prezentei legi.
Dreptul de semnătură implică asumarea de către geodez a întregii responsabilităţi profesionale faţă de beneficiar şi de autorităţile publice cu privire la realizarea proiectelor şi lucrărilor de specialitate, cu respectarea legislaţiei în domeniu. Dreptul de semnătură se exercită olograf sau digital, însoţit de menţionarea numelui, prenumelui şi a numărului de înregistrare în Registrul naţional al geodezilor. Lucrările colective sunt însoţite de lista geodezilor care au contribuit la elaborarea lor. Exercitarea dreptului de semnătură implică independenţă în luarea deciziilor cu caracter profesional.
Geodezul dobândeşte drept de semnătură, acordat de Colegiu, dacă îndeplineşte condiţiile de onorabilitate şi de stagiu profesional conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a Colegiului şi de exercitare a profesiei de geodez. Dobândirea dreptului de semnătură atrage obligatoriu înscrierea acestuia în Registrul naţional al geodezilor.
Executarea lucrărilor de specialitate care sunt supuse recepţiei şi avizării de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi instituţiile subordonate se realizează de către persoanele fizice autorizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi instituţiile subordonate pe baza unui regulament aprobat prin ordin al directorului general şi care deţin certificatul de drept de semnătură emis de Colegiu. Executarea lucrărilor de specialitate în celelalte domenii ale geodeziei de către persoanele fizice se realizează prin emiterea certificatului de drept de semnătură eliberat de Colegiu. Executarea lucrărilor de specialitate, prevăzute la art. 5 din lege, de către persoanele juridice este în responsabilitatea exclusivă a Colegiului, în condiţiile Regulamentului de organizare şi funcţionare a Colegiului şi de exercitare a profesiei de geodez.
Condiţiile de onorabilitate se consideră a fi îndeplinite dacă:
- geodezului solicitant al dreptului de semnătură nu i-a fost interzisă, definitiv sau temporar, exercitarea profesiei prin hotărâre judecătorească definitivă, ca pedeapsă complementară pentru săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu exercitarea profesiei;
- geodezul solicitant al dreptului de semnătură nu a săvârşit abateri disciplinare care au fost sancţionate de Colegiu cu retragerea definitivă a dreptului de semnătură, potrivit dispoziţiilor art. 35 alin. (2) lit. d) din lege;
- geodezului solicitant al dreptului de semnătură nu i-a fost retras certificatul de autorizare eliberat de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară sau instituţiile subordonate, în condiţiile prevăzute de Regulamentul privind autorizarea şi recunoaşterea autorizării persoanelor fizice şi juridice care realizează şi verifică lucrări de specialitate în domeniul cadastrului, geodeziei şi cartografiei;
- geodezul solicitant al dreptului de semnătură nu se află într-o stare de incompatibilitate privind exercitarea profesiei.
Stagiul profesional dobândit în domeniile şi categoriile prevăzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare a Colegiului şi de exercitare a profesiei de geodez poate fi efectuat în baza unui contract de muncă sau de colaborare, sub îndrumarea unui geodez cu drept de semnătură, indiferent dacă stagiarul îşi desfăşoară activitatea în sectorul public sau privat.
Pentru dobândirea dreptului de semnătură, solicitantul va depune un dosar cuprinzând cererea adresată Colegiului, însoţită de copia diplomei prevăzute la art. 2., respectiv la art. 3 din lege. 3 din lege, cazierul judiciar şi dovada efectuării stagiului profesional, împreună cu portofoliul cuprinzând lucrările la care solicitantul a colaborat în perioada de stagiu, însuşit de geodezul cu drept de semnătură îndrumător. Cererea adresată Colegiului va cuprinde şi declararea formei de exercitare a profesiei şi a dreptului de semnătură.
Procedura de acordare a dreptului de semnătură trebuie finalizată în termen de maximum 3 luni de la data depunerii dosarului complet de către solicitant. Înscrierea în Registrul naţional al geodezilor a persoanelor care au dobândit drept de semnătură se face de către Colegiu şi Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în conformitate cu Regulamentul de organizare şi funcţionare a Colegiului şi de exercitare a profesiei de geodez.
Restul prevederilor conținute de textul integral al Legii nr. 267/2024 privind organizarea, exercitarea profesiei de geodez, precum şi înfiinţarea Colegiului Geodezilor din România, disponibil AICI