Măsuri pentru combaterea efectelor fenomenelor meteorologice


View access
Public
Alias
masuri-pentru-combaterea-efectelor-fenomenelor-meteorologice
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
1194
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2024-09-22 15:35:22
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

În contextul fenomenelor meteorologice deosebite produse în luna septembrie 2024, Guvernul României s-a întrunit în ședință, luni, 16 septembrie 2024. Pe ordinea de zi au fost incluse două acte normative referitoare la combaterea efectelor, pe de o parte pentru sprijinirea familiilor și persoanelor singure afectate, iar pe de altă parte pentru continuarea activităților școlare în localitățile afectate.

Astfel, au fost adoptate Hotărârea nr. 1.145 din 16 septembrie 2024 privind acordarea unor ajutoare de urgență pentru combaterea efectelor fenomenelor meteorologice deosebite produse în luna septembrie 2024, precum și pentru suplimentarea bugetului Ministerului Muncii și Solidarității Sociale din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului și Hotărârea nr. 1.144 din 16 septembrie 2024 privind aprobarea acumulării unor stocuri de urgență în rezerva de stat pentru continuarea activităților școlare în localitățile afectate de fenomenele meteorologice extreme.

Ambele acte normative au fost publicate în aceeași zi, în Monitorul Oficial nr. 930 din 16 septembrie 2024.

Prin prima hotărâre, pentru sprijinirea familiilor și persoanelor singure afectate de fenomenele meteorologice deosebite produse în luna septembrie 2024 se aprobă acordarea de ajutoare de urgență din creditele bugetare aprobate cu această destinație în bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pentru anul 2024.

În sensul acestei hotărâri, fenomenele meteorologice deosebite cuprind atât inundațiile, cât și fenomenele asociate acestora, respectiv alunecările de teren ori alte situații similare.

   Fiecare familie sau persoană singură, afectate de fenomenele meteorologice deosebite, indiferent de veniturile acestora, va primi un ajutor în valoare de 10.000 de lei. Actul normativ mai prevede că, în cazul în care persoana singură sau familia deține mai multe locuințe afectate, ajutorul se acordă o singură dată, pentru o singură locuință.

   În cazul pierderilor de vieți omenești, familia persoanei decedate beneficiază suplimentar de suma de 10.000 lei, pentru fiecare persoană decedată din familie. Așadar, în această situație, ajutorul se plătește soțului/soției ori rudelor de gradul 1 sau 2 ori, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a ocupat de organizarea înmormântării.

   Pentru plata acestor ajutoare, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale a fost suplimentat cu suma de 100 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

   Ajutoarele de urgență nominale se aprobă prin notă de către ministrul Muncii și Solidarității Sociale sau de persoana desemnată în acest scop, pe baza borderourilor întocmite de către Agențiile județene pentru Plăți și Inspecție Socială, cu sprijinul Instituțiilor Prefectului și a primăriilor localităților afectate.

   Borderourile prevăzute se avizează de primarii localităților afectate și de prefecți și conțin în mod obligatoriu:

  • numele și prenumele titularului ajutorului de urgență;
  • codul numeric personal;
  • adresa de domiciliu/reședință;
  • suma propusă cu titlu de ajutor de urgență.

   Potrivit estimărilor de până acum, aproximativ 6.500 de familii au fost afectate de fenomenele meteorologice, locuințele acestora fiind inundate, iar bunurile distruse.Conform Guvernului, acesta va rămâne în permanentă legătură cu reprezentanții autorităților locale din zonele afectate de inundații pentru a lua în continuare decizii de intervenție și sprijinire a oamenilor care suferă din cauza efectelor evenimentelor meteo.

   Potrivit celui de-al doilea act normativ, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale va pune la dispoziția comunităților locale locuințe modulare pentru amenajarea temporară a patru unități de învățământ în zonele afectate de inundații.

   Locul amplasării acestor clădiri va fi stabilit împreună cu autoritățile locale. Fiecare unitate de învățământ amenajată temporar va avea o capacitate de 80 - 100 de locuri.

   Copiii din localitățile cele mai afectate vor continua astfel procesul de învățământ în  spațiile amenajate temporar, până când situația va reveni la normal.