Încadrarea în muncă a cetățenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat
- Detalii
- Ana-Maria CTCE
- Actualitate
- Accesări: 113
Ministrul muncii și solidarității sociale a emis Ordinul nr. 1.938 din 30 iulie 2024 pentru aprobarea Procedurii de încadrare în muncă a cetățenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 948 din 20 septembrie 2024.
Potrivit acestuia, cetățenii ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina și doresc să se încadreze în muncă, dar nu dețin documente care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate, se pot prezenta la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, pentru a fi înregistrați.
În acest context, înregistrarea la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București se va face în baza actului de identitate, pașaportului sau a altui document care atestă identitatea.
Noul ordin prevede că, după înregistrare, persoanele au acces gratuit la serviciile și măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare.
Totodată, în cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, persoana completează, cu sprijinul și sub îndrumarea consilierului de orientare în carieră, declarația pe propria răspundere privind îndeplinirea condițiilor de calificare profesională și experiență în activitate necesare ocupării locului de muncă.
Această declarație pe propria răspundere cuprinde în esență:
- informații privind studiile absolvite;
- informații privind calificările deținute;
- informații privind experiența în muncă;
- informații privind starea de sănătate;
- incompatibilitățile;
- condițiile de calificare și experiență în activitate;
- limbile vorbite.
După parcurgerea activităților din cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, persoana este mediată în muncă, pe un loc de muncă vacant, care corespunde calificărilor și experienței declarate de persoană, și primește dispoziția de repartizare în vederea prezentării la angajator.
Susținerea interviului sau probei de lucru se efectuează la angajatorul pentru care persoana a primit dispoziția de repartizare.
În cazul în care cetățeanul ucrainean contactează direct un angajator, fără a mai solicita serviciile agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, acesta completează declarația pe propria răspundere împreună cu angajatorul la care urmează să se încadreze. Declarațiile vor sta la baza încheierii contractului de muncă.
Nu în ultimul rând, menționăm că, la intrarea în vigoare a Ordinului nr. 1.938 din 30 iulie 2024, s-a abrogat actul normativ care constituia baza legală anterioară și anume Ordinul ministrului muncii și solidarității sociale nr. 301/2022 pentru aprobarea Procedurii de încadrare în muncă a cetățenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 240 din 10 martie 2022.
Modelul declarației pe propria răspundere se poate accesa AICI!