Acreditarea asociațiilor/fundațiilor la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024
- Detalii
- Andreea CTCE
- Actualitate
- Accesări: 166
Autoritatea Electorală Permanentă a emis Hotărârea nr. 22 din 10 septembrie 2024 privind aprobarea procedurii de acreditare, a modelelor documentelor de acreditare şi a modelelor ecusoanelor persoanelor acreditate la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024. Actul legislativ se regăsește în Monitorul Oficial nr. 916 din 11 septembrie 2024.
Legiuitorul a prevăzut, în mod expres, la art. 89 alin. (3) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, că, pentru a solicita acreditarea de observatori interni, organizaţiile neguvernamentale trebuie să fie legal constituite cu cel puţin 6 luni înainte de ziua de referinţă şi să aibă ca obiect principal de activitate apărarea democraţiei şi a drepturilor omului.
Pentru acreditarea la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024, asociaţia sau fundaţia interesată trebuie să depună la Autoritatea Electorală Permanentă o cerere, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la hotărâre, până cel mai târziu la data de 10 noiembrie 2024. Cererea va fi însoţită de o copie a statutului şi o copie a hotărârii judecătoreşti de înfiinţare, din care să rezulte că asociaţia sau fundaţia desfăşoară activităţi de apărare a democraţiei şi a drepturilor omului şi este legal constituită cu cel puţin 6 luni înaintea datei alegerilor. Documentele pot fi transmise prin poştă sau e-mail ori pot fi depuse la registratura Autorităţii Electorale Permanente.
În cel mult 5 zile de la data înregistrării cererii, Autoritatea Electorală Permanentă eliberează asociaţiilor şi fundaţiilor din România care îndeplinesc condiţiile prevăzute de art. 89 alin. (3) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, documentele de acreditare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la hotărâre.
Pe baza documentului de acreditare emis de către Autoritatea Electorală Permanentă, asociaţia sau fundaţia poate desemna ca observatori interni numai persoane care nu au apartenenţă politică. Asociaţiile şi fundaţiile acreditate de către Autoritatea Electorală Permanentă au dreptul de a emite ecusoane pentru observatorii lor, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la hotărâre. Observatorii interni pot asista la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare şi/sau ale birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă numai pe baza ecusonului prevăzut anterior, însoţit de actul de identitate.
Autoritatea Electorală Permanentă acreditează, la cerere, reprezentanţii instituţiilor mass-media străine. Cererile pot fi transmise prin poştă sau e-mail ori pot fi depuse la registratura Autorităţii Electorale Permanente. Cererile vor fi însoţite de copiile documentelor de călătorie, precum şi de copii ale documentelor emise de instituţii mass-media străine, redactate în limba română, engleză sau franceză, din care rezultă calitatea de jurnalist.
Reprezentanţii instituţiilor mass-media străine care deţin carnet valabil de corespondent, eliberat de Ministerul Afacerilor Externe, vor transmite Autorităţii Electorale Permanente doar cererea de acreditare, însoţită de o copie a respectivului carnet de corespondent.
Autoritatea Electorală Permanentă acreditează, la cerere, observatori internaţionali. Cererile pot fi transmise prin poştă sau e-mail ori pot fi depuse la registratura Autorităţii Electorale Permanente. Cererile vor fi însoţite de copiile documentelor de călătorie, precum şi de copii ale documentelor emise de organizaţii străine sau internaţionale care desfăşoară activităţi în domeniul electoral, redactate în limba română, engleză sau franceză, din care rezultă că persoanele care solicită acreditarea sunt desemnate, mandatate sau recomandate să observe alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024. Modelul documentului de acreditare a observatorilor internaţionali şi reprezentanţilor instituţiilor mass-media străine este prevăzut în anexa nr. 4 la hotărâre.
Observatorii internaţionali şi reprezentanţii instituţiilor mass-media străine pot asista la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare şi/sau ale birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă numai pe baza documentului de acreditare emis de către Autoritatea Electorală Permanentă, care este valabil şi în copie, însoţit de actul de identitate.
Restul reglementărilor privind accesul persoanelor acreditate şi reprezentanţilor instituţiilor mass-media româneşti în secţiile de votare, precum și asistarea la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare, AICI