Dreptul poliţistului la decontarea cheltuielilor de asistenţă juridică


View access
Public
Alias
dreptul-politistului-la-decontarea-cheltuielilor-de-asistenta-juridica
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
1179
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2024-09-02 07:54:10
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

     Ordinul emis de Ministerul Afacerilor Interne nr. 139 din 23 august 2024 pentru aprobarea Normelor de aplicare a dispoziţiilor privind dreptul poliţistului la decontarea cheltuielilor de asistenţă juridică se regăsește în Monitorul Oficial nr. 851 din 26 august 2024. Astfel, poliţistului i se decontează, la cerere, cheltuieli de asistenţă juridică, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 28 alin. (1) lit. o) şi art. 28^1 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare.

     Poliţistul solicită decontarea cheltuielilor de asistenţă juridică prin cerere scrisă adresată ordonatorului de credite care asigură finanţarea unităţii în care acesta era încadrat la data luării la cunoştinţă despre dobândirea calităţii procesuale, la care anexează documentele prin care face dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 28 alin. (1) lit. o) din Legea nr. 360/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În situaţia în care poliţistul are calitatea de membru al unei organizaţii sindicale sau profesionale, acesta menţionează în cerere dacă solicită ca un reprezentant al organizaţiei respective să participe la activităţile comisiei desemnate să verifice îndeplinirea condiţiilor necesare pentru decontarea cheltuielilor de asistenţă juridică.

     Dovada îndeplinirii condiţiilor privind desfăşurarea unui proces penal şi/sau civil împotriva poliţistului, pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu, se face după cum urmează:

  1. pentru situaţia în care împotriva poliţistului a fost desfăşurat sau se desfăşoară un proces penal pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu, acesta prezintă o copie a documentului emis de organele judiciare prin care a fost informat cu privire la fapta pentru care a fost/este cercetat şi la încadrarea juridică a acesteia sau, în lipsa deţinerii acestui document, o declaraţie pe propria răspundere cu privire la faptul că a fost ori că este urmărit penal sau judecat pentru săvârşirea unei infracţiuni în exercitarea atribuţiilor de serviciu;
  2. pentru situaţia în care împotriva poliţistului a fost desfăşurat sau se desfăşoară un proces civil pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu, acesta prezintă, în copie, documentul comunicat de instanţa de judecată din cuprinsul căruia rezultă faptul că a fost chemat în judecată pentru repararea prejudiciului produs prin săvârşirea unei fapte delictuale în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi dovada comunicării acestuia.

     Dovada îndeplinirii condiţiei privind situaţia în care poliţistul are sau a avut în cadrul unui proces penal calitatea de persoană vătămată printr-o faptă de ultraj se face prin prezentarea, în copie, a oricărui document emis de organele judiciare în legătură cu calitatea sa de persoană vătămată în cadrul acelui proces penal sau, în lipsa deţinerii acestui document, a unei declaraţii pe propria răspundere cu privire la faptul că are sau că a avut calitatea de persoană vătămată în cadrul unui asemenea proces penal.

     În cuprinsul declaraţiilor pe propria răspundere, poliţistul indică numărul dosarului penal şi data la care a fost informat de organul judiciar cu privire la fapta pentru care a fost/este cercetat şi la încadrarea juridică a acesteia sau, după caz, data la care a luat la cunoştinţă despre dobândirea calităţii de persoană vătămată prin fapta de ultraj.

     Dovada îndeplinirii condiţiei privind efectuarea cheltuielilor de asistenţă juridică se face prin prezentarea de documente justificative, din cuprinsul cărora să rezulte că s-a plătit o anumită sumă de bani cu titlu de onorariu cuvenit pentru asistenţa juridică acordată în cadrul procesului penal sau civil în care poliţistul dovedeşte că a fost sau că este implicat, pe care poliţistul certifică olograf, datat şi semnat, acordarea în fapt a asistenţei juridice. Prin documente justificative se înţelege extrasul din contractul încheiat între poliţist şi avocat care conţine obiectul şi costurile aferente, factura privind valoarea prestării serviciilor de asistenţă juridică, precum şi instrumentele de plată emise în condiţiile legii care atestă achitarea acestora.

     În cazul în care contractul de asistenţă juridică are ca obiect mai multe servicii prestate de avocat, pentru a face dovada îndeplinirii condiţiei privind efectuarea cheltuielilor de asistenţă juridică, revine în sarcina poliţistului să prezinte factura privind valoarea prestării serviciilor de asistenţă juridică, precum şi instrumentele de plată emise în condiţiile legii care atestă achitarea acestora, corespunzătoare exclusiv sumelor plătite cu titlu de onorariu cuvenit pentru asistenţa juridică acordată în cadrul procesului penal sau civil în care poliţistul dovedeşte că a fost sau că este implicat. Poliţistul certifică olograf, datat şi semnat, pe documentele prezentate, acordarea în fapt a asistenţei juridice.

     Se iau în considerare plăţile cu titlu de onorariu cuvenit pentru asistenţa juridică acordată poliţistului care participă la procesul penal sau civil în calitatea procesuală dovedită anterior sau într-o calitate procesuală ce decurge din aceasta potrivit normelor de procedură penală, respectiv normelor de procedură civilă.

     În vederea stabilirii unităţii în care era încadrat poliţistul la data luării la cunoştinţă despre dobândirea calităţii procesuale, în sensul art. 28^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 360/2002, cu modificările şi completările ulterioare:

  1. data la care poliţistul a luat la cunoştinţă despre dobândirea calităţii de suspect este data la care a fost informat de organul judiciar cu privire la fapta pentru care a fost/este cercetat şi la încadrarea juridică a acesteia, înscrisă pe documentul emis în acest sens de organele judiciare sau, după caz, indicată de poliţist în cuprinsul declaraţiei pe propria răspundere prevăzută la art. 2 alin. (2) lit. a) din norme;
  2. data la care poliţistul a luat la cunoştinţă despre dobândirea calităţii procesuale în care este chemat în judecată pentru repararea prejudiciului produs prin săvârşirea unei fapte delictuale în exercitarea atribuţiilor de serviciu este data la care i-a fost comunicat de instanţa de judecată documentul prevăzut la art. 2 alin. (2) lit. b) din norme;
  3. data la care poliţistul a luat la cunoştinţă despre dobândirea calităţii de persoană vătămată printr-o faptă de ultraj este data înscrisă pe documentul emis de organele judiciare în legătură cu calitatea de persoană vătămată a poliţistului sau, după caz, indicată de acesta în cuprinsul declaraţiei pe propria răspundere prevăzută la art. 2 alin. (3) din norme.

     În vederea calculării termenului de decădere prevăzut la art. 28^1 alin. (1) din Legea nr. 360/2002, cu modificările şi completările ulterioare, data efectuării cheltuielilor de asistenţă juridică este data înscrisă pe instrumentul de plată emis în condiţiile legii care atestă efectuarea fiecărei plăţi cu titlu de onorariu cuvenit pentru asistenţa juridică acordată în cadrul procesului penal sau civil în care poliţistul dovedeşte, potrivit art. 2 alin. (2) sau (3) din norme, că a fost sau că este implicat.

   Prevederi din sfera depunerii cererilor ulterioare pentru decontarea cheltuielilor de asistenţă juridică formulate în baza convenţiei încheiate între poliţist şi ordonatorul de credite, disponibile AICI