A fost înființată Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate!


View access
Public
Alias
a-fost-infiintata-agentia-nationala-pentru-mediu-si-arii-protejate
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
1177
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2024-09-02 05:58:05
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

     Ordonanța de urgență nr. 103 din 28 august 2024 privind reorganizarea unor instituţii publice din domeniul mediului, apelor şi pădurilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 870 din 29 august 2024.

     Neaplicarea de urgenţă a unor măsuri de îmbunătăţire a activităţii de implementare, monitorizare şi control în domeniul mediului, apelor şi pădurilor ar duce la blocarea activităţii în cadrul unor instituţii din domeniul mediului, apelor şi pădurilor. Elementele sus-menţionate constituie premisele unei situaţii extraordinare care impune adoptarea de măsuri imediate în vederea stabilirii cadrului normativ adecvat şi că neadoptarea acestor măsuri ar avea consecinţe negative asupra derulării activităţii economiei naţionale prin imposibilitatea obţinerii actelor de reglementare privind protecţia mediului.

     Astfel, se înfiinţează Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate, prin fuziunea prin contopire a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului cu Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, precum şi cu agenţiile de protecţia mediului, unităţi aflate în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, prin preluarea personalului, atribuţiilor şi activităţilor acestora.

     Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate este instituţie publică cu personalitate juridică, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, finanţată de la bugetul de stat, pentru implementarea politicilor şi legislaţiei în domeniul protecţiei mediului şi ariilor naturale protejate, aflată în subordinea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

     Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Mediu şi Arii Protejate este asigurată de un preşedinte cu rang de secretar de stat, ajutat de trei vicepreşedinţi cu rang de subsecretar de stat, precum şi un secretar general şi un secretar general adjunct numiţi prin decizie a prim-ministrului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Mediu şi Arii Protejate îndeplineşte funcţia de ordonator terţiar de credite şi poate delega atribuţii vicepreşedinţilor, în condiţiile legii.

      Din tarifele încasate conform art. 30 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, sunt obţinute sume care sunt cheltuite în conformitate cu prevederile art. 30 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

     Sumele prevăzute mai sus se gestionează prin bugetul de venituri şi cheltuieli al unei activităţi finanţate integral din venituri proprii care se înfiinţează pe lângă Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate, în temeiul prevederilor art. 67 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare.

     Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate preia patrimoniul de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate şi de la instituţiile din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, pe baza situaţiilor financiare întocmite potrivit art. 28 alin. (1^1) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi a protocoalelor de predare-primire încheiate în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzute la art. 1 alin. (3) din ordonanța de urgență. Protocoalele cuprind şi structurile de personal preluate şi drepturile salariale aferente, iar protocolul de predare-primire între Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului cuprinde şi prevederile bugetare pe anul în curs şi execuţia bugetară până la data preluării.

     Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi ale agenţiilor pentru protecţia mediului, unităţi aflate în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, în conformitate cu atribuţiile preluate.

     Protocoalele de predare-primire prevăzute anterior cuprind şi creditele de angajament, creditele bugetare, execuţia bugetară pe anul în curs, precum şi excedentele din anii precedenţi ale Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi ale Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, aferente fondurilor externe nerambursabile care se preiau de către Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate. Până la data semnării protocoalelor de predare-primire, finanţarea cheltuielilor de personal şi a altor cheltuieli se asigură din bugetele ordonatorilor de credite existenţi înainte de data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

     În limita creditelor bugetare deschise şi a ordonanţărilor de plată aprobate până la data semnării protocolului de predare-primire, din bugetele ordonatorilor de credite existenţi la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pot fi dispuse plăţi de către persoanele abilitate în acest scop de către ordonatorii de credite ai bugetelor respective.

     Subvenţiile rămase neutilizate de către Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate până la data semnării protocolului de predare-primire se virează în contul de cheltuieli corespunzătoare bugetului de stat din care acestea au fost primite, iar creditele de angajament şi creditele bugetare rămase neutilizate sunt preluate de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în termen de maximum 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

     Se autorizează Ministerul Finanţelor să efectueze, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificări în structura bugetului Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor pe anul 2024. De asemenea, se abilitează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor să introducă modificările ce decurg din aplicarea măsurilor de reorganizare prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, în bugetul propriu şi în anexele la acesta. Efectuarea modificărilor în execuţia bugetului de stat pe anul în curs, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, se efectuează pe baza instrucţiunilor elaborate de Ministerul Finanţelor la solicitarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Dispozițiile modificatoare, cuprinse în textul integral al Ordonanței de urgență nr. 103/2024, disponibile AICI