Abonamentele la sala de fitness oferite angajaților scutite de taxe din februarie


View access
Public
Alias
abonamentele-la-sala-de-fitness-oferite-angajatilor-scutite-de-taxe-din-februarie
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
795
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2023-01-16 06:25:06
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

Potrivit unui act normativ promulgat și publicat săptămâna trecută, angajatorii care le vor plăti angajaților abonamente pentru sport vor avea din luna februarie dreptul la o scutire limitată de taxe salariale.

Este vorba despre Legea nr. 34 din 11 ianuarie 2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal publicată joi, în Monitorul Oficial nr. 36 din 12 ianuarie 2023.

Potrivit acestei legi, angajatorii nu vor plăti taxe salariale la stat dacă plătesc pentru salariați abonamente de sport pentru întreținere, prevenire sau terapie, într-o anumită limită anuală. Altfel spus, nu se vor plăti impozit pe venit și contribuții sociale pentru pensii (CAS), sănătate (CASS) și muncă (CAM).

Legea nr. 34 din 11 ianuarie 2023 prevede că scutirea de taxe salariale se va aplica dacă angajatorul va acorda beneficiul într-o limită anuală de 400 de euro de persoană.

Mai exact, este vorba de contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum și contravaloarea abonamentelor, oferite de același furnizor care acționează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât și dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană.

   Așadar, facilitatea se aplică pentru abonamentele legate de codurile CAEN:

  • 9311 - Activități ale bazelor sportive
  • 9312 - Activități ale cluburilor sportive
  • 9313 - Activități ale centrelor de fitness.

   Pentru aceste beneficii extra-salariale pe care le primesc de la angajator nu se vor datora la stat taxe salariale, bineînțeles, dacă angajatorul se încadrează în limita amintită.

   Beneficiul a fost introdus prin completarea alineatului 4^1 al articolului 76 din Codul fiscal, acolo unde sunt menționate unele venituri salariale pentru care nu se datorează impozit pe venit.

   Referitor la această prevedere, Legea nr. 34 din 11 ianuarie 2023 stipulează că se aplică începând cu veniturile aferente lunii următoare publicării legii în Monitorul Oficial al României, Partea I. Cu alte cuvinte, scutirea de taxe salariale se aplică începând cu luna februarie.

   Pe deasupra, în cazul persoanelor fizice care obțin venituri independente (sistem real), va fi considerată cheltuială deductibilă limitat contravaloarea abonamentelor de sport pentru întreținere, prevenire sau terapie (sunt vizate aceleași trei coduri CAEN). Asta dacă abonamentele sunt plătite în scopul personal al contribuabilului, însă tot în limita echivalentului în lei a 400 de euro pe an pe persoană. Pentru activitățile independente, persoanele pot aplica beneficiul chiar din data de 15 ianuarie 2023, data de intrare în vigoare a legii.

 

Pentru mai multe detalii, accesați Codul fiscal!