S-au modificat Codul fiscal și Normele sale de aplicare!
- Detalii
- Ana-Maria CTCE
- Fiscalitate
- Accesări: 639
Guvernul a adoptat două noi acte normative în materie de fiscalitate. Este vorba despre Ordonanța de urgență nr. 43 din 30 aprilie 2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 409 din 30 aprilie 2024 și Hotărârea nr. 451 din 30 aprilie 2024 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 410 din 30 aprilie 2024.
Cele mai importante modificări din Ordonanța de urgență nr. 43 din 30 aprilie 2024 sunt cele privind impozitul pe profit, accizele și impozitul special pentru case de mare valoare.
Pe de o parte, în cazul impozitului pe profit, s-a stabilit că sunt neimpozabile veniturile din reversarea ajustării creanțelor rezultate din operațiuni legate de capitalul social subscris și nevărsat, înregistrate ca active financiare potrivit reglementărilor contabile conforme cu Standardele internaționale de raportare financiară aplicabile instituțiilor de credit persoane juridice române constituite. Măsura se aplică, pentru calculul impozitului pe profit, începând cu anul fiscal 2024.
În legătură cu impozitul special pe locuințele în valoare de peste 2,5 milioane lei (cunoscută sub numele de taxă pe lux, aplicabilă din 2024), autoritățile locale trebuie să înștiințeze anual, până la data de 30 mai, proprietarii ale căror clădiri se încadrează la această categorie. Totodată, se prevede că acești contribuabili sunt obligați să calculeze, să declare și să achite impozitul special până la data de 30 septembrie, nu până la 30 aprilie, cum era stabilit anterior.
În ceea ce privește Hotărârea nr. 451 din 30 aprilie 2024, aceasta detaliază aplicarea unor prevederi ale Codului Fiscal, cele mai importante fiind:
- În domeniul TVA, sunt corelări cu dispozițiile Codului fiscal și cu noul cadru legal privind obligativitatea transmiterii facturii electronice prin sistemul RO e-Factura.
- În domeniul accizelor, modificările vizează documentele fiscale utilizate pentru produsele accizabile în vederea corelării cu modificările legislative referitoare la transmiterea facturii în sistemul RO e-factura.
Una dintre prevederi elimină posibilitatea deducerii TVA pentru facturile din deplasări emise pe numele salariaților sau administratorilor. Astfel, angajatorii trebuie să-și modifice procedurile interne pentru ca aceste facturi să fie emise direct pe firmă și transmise în e-Factura.
Dispoziția care a fost abrogată făcea referire la posibilitatea deducerii TVA pentru facturile emise pe numele salariaților sau administratorilor în timpul deplasărilor, după cum urmează: „facturile emise pe numele salariaților unei persoane impozabile, aflați în deplasare în interesul serviciului, pentru transport sau cazarea în hoteluri ori în alte unități similare, permit deducerea taxei pe valoarea adăugată de către persoana impozabilă dacă sunt însoțite de decontul de deplasare. Aceleași prevederi se aplică și în cazul personalului pus la dispoziție de o altă persoană impozabilă sau pentru administratorii unei societăți comerciale”.
Așadar, această prevedere a fost eliminată oficial din normele Codului fiscal, având în vedere obligația trecerii la folosirea e-Factura pentru transmiterea tuturor facturilor emise în relația B2B.
În concluzie, doar facturile trimise prin sistem vor mai fi considerate exemplare originale, de la 1 iulie 2024, iar deducerea TVA va fi posibilă numai în baza acestora.
OUG nr. 43 din 30 aprilie 2024 se poate consulta AICI, iar Hotărârea nr. 451 din 30 aprilie 2024 AICI!