Normele privind solvenţii de extracţie utilizaţi în producerea alimentelor şi a ingredientelor alimentare


View access
Public
Alias
normele-privind-solventii-de-extractie-utilizati-in-producerea-alimentelor-si-a-ingredientelor-alimentare
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
1240
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2024-11-25 12:04:51
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

     Ordinul comun emis de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, alături de Ministerul Sănătății nr. 167/5.390/2024 pentru aprobarea Normelor privind solvenţii de extracţie utilizaţi în producerea alimentelor şi a ingredientelor alimentare se regăsește publicat în Monitorul Oficial nr. 1145 din 15 noiembrie 2024. Acest act legislative va intra în vigoare începând cu data de 7 martie 2025. Prezentele norme se aplică solvenţilor de extracţie utilizaţi sau destinaţi producerii alimentelor sau a ingredientelor alimentare. Ele nu se aplică solvenţilor de extracţie utilizaţi în producţia de aditivi alimentari, vitamine şi alţi aditivi nutritivi, decât dacă aceşti aditivi alimentari, vitamine sau aditivi nutritivi sunt incluşi în anexa care face parte integrantă din prezentele norme.

     Utilizarea aditivilor alimentari, a vitaminelor şi a altor aditivi nutritivi nu trebuie să permită prezenţa în produsele alimentare a solvenţilor de extracţie în cantităţi reziduale periculoase pentru sănătatea umană. Prezentul ordin se aplică fără a aduce atingere dispoziţiilor adoptate în cadrul reglementărilor Uniunii Europene mai specifice.

     Prin solvent se înţelege orice substanţă folosită pentru dizolvarea unui produs alimentar sau a unei componente a acestuia, inclusiv orice agenţi contaminanţi prezenţi în sau pe produsul alimentar. Prin solvent de extracţie se înţelege solventul utilizat în procedura de extracţie în timpul prelucrării materiilor prime, a produselor alimentare sau a componentelor sau a ingredientelor acestor produse şi care este eliminat, dar care poate determina prezenţa neintenţionată, dar inevitabilă din punct de vedere tehnic, a reziduurilor sau a derivatelor în produsul alimentar sau ingredientul alimentar.

     Se autorizează utilizarea ca solvenţi de extracţie la fabricarea alimentelor sau a ingredientelor alimentare substanţele şi materialele incluse în anexa la prezentele norme, cu respectarea condiţiilor de utilizare şi cu încadrarea în limitele reziduale maxime specificate în anexa respectivă. Nu se poate interzice, restrânge sau obstrucţiona introducerea pe piaţă a produselor alimentare sau a ingredientelor alimentare din raţiuni privind solvenţii de extracţie utilizaţi sau reziduurile acestora, în cazul în care aceştia/acestea respectă prevederile prezentelor norme. Cu excepţia celor specificate în anexa la prezentele norme, nu se autorizează utilizarea altor substanţe şi materii ca solvenţi de extracţie şi nici extinderea condiţiilor de utilizare sau a nivelului admis al reziduurilor solvenţilor de extracţie menţionaţi în anexa la prezentele norme.

     Apa la care s-au adăugat substanţe de reglare a acidităţii sau alcalinităţii şi alte substanţe alimentare cu proprietăţi de solvenţi sunt autorizate ca solvenţi de extracţie la fabricarea produselor alimentare sau a ingredientelor alimentare.

     Substanţele şi materiile cuprinse în anexa la prezentele norme ca solvenţi de extracţie trebuie să îndeplinească următoarele criterii de puritate generale şi specifice:

  1. nu conţin o cantitate periculoasă din punct de vedere toxicologic din niciun element sau din nicio substanţă;
  2. nu conţin mai mult de 1 mg/kg de arsenic sau mai mult de 1 mg/kg de plumb, sub rezerva unor excepţii prevăzute la criteriile specifice de puritate, în conformitate cu partea a IV-a din anexa la prezentele norme;
  3. îndeplinesc criteriile de puritate specifice adoptate în conformitate cu partea a IV-a din anexa la prezentele norme.

     În cazul în care, ca urmare a obţinerii unor informaţii noi sau reevaluării informaţiilor existente, apărute după adoptarea prezentului ordin, există motive precise să se considere că utilizarea în produsele alimentare a oricăreia dintre substanţele cuprinse în anexa la prezentele norme sau că nivelul uneia sau al mai multora dintre componentele menţionate la art. 3 din norme poate fi dăunător sănătăţii, se suspendă sau se limitează temporar, prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al ministrului sănătăţii, aplicarea dispoziţiilor în cauză pe teritoriul naţional, cu informarea de îndată a Comisiei Europene şi statelor membre şi a motivelor deciziei luate. Măsurile de protecţie se menţin până la soluţionare, conform deciziei Comisiei Europene.

     Conform art. 5 din norme, se interzice comercializarea substanţelor prevăzute în anexa la prezentele norme şi destinate utilizării ca solvenţi de extracţie în alimente, dacă ambalajele, recipientele sau etichetele nu au înscrise următoarele informaţii obligatorii, lizibile, uşor de identificat şi într-un mod care nu permite ştergerea:

  1. denumirea comercială indicată în anexa la prezentele norme;
  2. o indicaţie clară a faptului că materialul are calitatea adecvată pentru a fi utilizat în extracţia alimentelor sau a ingredientelor alimentare;
  3. o referire prin care şarja sau lotul să poată fi identificat(ă);
  4. numele sau denumirea comercială şi adresa producătorului sau a ambalatorului ori a comerciantului;
  5. cantitatea netă în unităţi de volum;
  6. dacă este necesar, condiţiile speciale de depozitare sau condiţiile de utilizare.

     Prin derogare, specificaţiile prevăzute la lit. c), d), e) şi f) ale acestui alineat pot figura doar în documentele de transport referitoare la şarjă sau lot, care se furnizează odată cu sau înaintea livrării. Astfel, prevederile prezentului articol nu aduc atingere dispoziţiilor comunitare specifice cu privire la greutăţi şi unităţi de măsură sau dispoziţiilor aplicabile clasificării, ambalării şi etichetării substanţelor şi amestecurilor periculoase.

     La nivel naţional nu vor fi stabilite cerinţe mai detaliate decât cele cuprinse în prezentul articol cu privire la modul în care trebuie să figureze specificaţiile prevăzute. Vânzarea solvenţilor de extracţie este interzisă, în cazul în care specificaţiile prevăzute de prezentul articol nu figurează într-un limbaj accesibil cumpărătorilor; exceptând situaţia în care s-au luat alte măsuri care asigură informarea cumpărătorului, această prevedere nu împiedică indicarea specificaţiilor în mai multe limbi.

Anexa ce cuprinde lista solvenţilor de extracţie care pot fi utilizaţi în procesul de prelucrare a materiilor prime, a produselor alimentare, a componentelor alimentare sau a ingredientelor alimentare, disponibilă AICI