Examenul pentru obţinerea titlului de medic specialist în specialitatea Anestezie şi terapie intensivă
- Detalii
- Andreea CTCE
- Sănătate
- Accesări: 160
Ordinul Ministerului Sănătății nr. 4.533 din 10 septembrie 2024 privind aprobarea Metodologiei de organizare a examenului pentru obţinerea titlului de medic specialist în specialitatea Anestezie şi terapie intensivă a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 921 din 12 septembrie 2024.
Ministerul Sănătăţii organizează anual o sesiune de examen pentru obţinerea titlului de specialist în specialitatea Anestezie şi terapie intensivă, proba scrisă a examenului fiind susţinută simultan cu examenul organizat anual de Comitetul de examene al Societăţii Europene de Anestezie (ESA), în vederea obţinerii Diplomei Europene în Anestezie partea I (EDA), testele probei scrise la cele două examene fiind identice.
Examenul constă dintr-o probă scrisă, două probe clinice şi o probă practică. Proba scrisă este organizată simultan cu examenul pentru Diploma Europeană în Anestezie partea I (EDA) şi constă într-un chestionar cu 120 de întrebări cu răspunsuri multiple la alegere. Fiecare probă este eliminatorie. Dacă nu se obţine punctajul minim naţional de promovare echivalent notei 7,00 la proba scrisă, respectiv nota 7,00 la probele clinice şi proba practică, candidatul este declarat respins.
Proba scrisă a examenului se organizează în centrul universitar Bucureşti de către o Comisie naţională de examinare, propusă de Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI) şi de Comisia de anestezie şi terapie intensivă a Ministerului Sănătăţii şi se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii. Probele clinice şi proba practică, prevăzute în tematica de examen aprobată pentru această specialitate, se vor susţine ulterior de către candidaţii declaraţi admişi de către Comisia naţională de examinare. Probele clinice şi proba practică se desfăşoară în clinici de specialitate acreditate pentru formarea specialiştilor în Anestezie şi terapie intensivă, din centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Comisia naţională de examinare pentru proba scrisă şi comisiile de examinare pentru probele clinice şi proba practică sunt constituite din cadre didactice ale disciplinei Anestezie şi terapie intensivă din centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.
Referitor la proba scrisă, chestionarul de examen va fi oferit candidaţilor în limba română alături de versiunea în limba engleză, proba cuprinzând două teste, testul A, respectiv testul B, fiecare fiind alcătuite din câte 60 de întrebări cu răspunsuri multiple la alegere. Fiecare test are timp de rezolvare 2 ore, cu o pauză de o oră şi 30 de minute între ele. Accesul în sala de examen al candidaţilor se va face în baza actului de identitate valabil (carte de identitate/paşaport).
Secretarul comisiei de examinare va nota candidaţii absenţi, eventualele greşeli de dactilografiere, inclusiv cu privire la numele candidaţilor care conţin diacritice, între listele transmise de Ministerul Sănătăţii şi numele corect din actul de identitate. Cataloagele definitive se vor întocmi cu numele corect şi complet al candidatului.
Aşezarea candidaţilor în sală se va face astfel încât să existe cel puţin un loc liber între doi candidaţi, iar în măsura posibilităţilor să se evite aşezarea în bănci alăturate a candidaţilor rude de gradul I (soţ-soţie, fraţi, surori etc.). Candidaţilor nu li se permite să păstreze pe timpul probei scrise cărţi, cursuri, alte materiale informative sau aparatură electronică. După finalizarea probei scrise, secretarul comisiei de examinare va întocmi catalogul cu notele obţinute de fiecare candidat şi media rezultată din aceste note, calculată cu 2 zecimale.
După stabilirea notelor finale ale candidaţilor, Comisia naţională de examinare va transmite Ministerului Sănătăţii rezultatele obţinute de candidaţi la proba scrisă, de îndată ce proba a fost finalizată, pentru prelucrare şi repartiţia candidaţilor pe centre universitare, în vederea continuării probelor examenului. Numai candidaţii care au obţinut punctajul minim naţional de promovare a probei scrise echivalent cu media minimă 7,00 vor fi programaţi pentru următoarele probe, iar ceilalţi candidaţi vor fi declaraţi respinşi.
După primirea şi prelucrarea electronică a notelor la proba scrisă, Ministerul Sănătăţii va afişa pe pagina web www.ms.ro, la rubrica Examene şi concursuri, listele candidaţilor declaraţi admişi la proba scrisă, cu repartiţia acestora pe centre universitare de examen şi comisii de examinare, pentru susţinerea probelor clinice şi probei practice.
Listele candidaţilor admişi la proba scrisă vor fi afişate şi la locul de desfăşurare a probelor clinice şi probei practice, precum şi data, ora de prezentare la examen şi preşedintele comisiei de examinare pentru probele respective.
La sfârşitul susţinerii tuturor probelor prevăzute în tematica de examen, secretarul comisiei de examinare întocmeşte catalogul definitiv pe baza cataloagelor pentru fiecare probă (scrisă, clinică 1, clinică 2 şi practică). Media generală se calculează cu 2 zecimale şi rezultă din adunarea mediilor obţinute la fiecare probă, totalul fiind împărţit la numărul probelor.
Catalogul definitiv se întocmeşte în ordinea descrescătoare a mediilor. Numele şi prenumele candidaţilor vor fi redactate cu majuscule, corespunzător numelui şi prenumelor înscrise în actul de identitate. Media minimă de promovare la examen este 7,00 (şapte). Candidaţii care nu obţin punctajul minim de promovare la proba scrisă, respectiv la probele clinice şi proba practică vor fi înscrişi în catalogul definitiv, cu înscrierea notelor obţinute la probele susţinute în rubricile corespunzătoare şi cu menţiunea Respins sau cu menţiunea Absent la rubrica corespunzătoare mediei finale.
Cataloagele astfel întocmite vor purta numele tuturor membrilor comisiei de examinare şi semnătura, precum şi ştampila catedrei din centrul universitar unde s-a susţinut examenul. Întreaga responsabilitate a realităţii datelor înscrise în cataloagele de examen revine secretarului comisiei de examinare.
Reglementări referitoare la probele clinice, precum și la proba practică, disponibile în textul integral al Metodologiei aprobate prin Ordinul nr. 4.533/2024, AICI