Acordarea premiului naţional "Ambasador Mihnea Constantinescu"


View access
Public
Alias
acordarea-premiului-national-ambasador-mihnea-constantinescu
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
1196
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2024-09-30 06:51:40
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

     Ministerul afacerilor Externe a emis Ordinul nr. 1.767 din 5 septembrie 2024 pentru aprobarea Regulamentului privind acordarea premiului naţional "Ambasador Mihnea Constantinescu" pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, actul normativ regăsindu-se în Monitorul Oficial al României nr. 969 din 26 septembrie 2024. Regulamentul stabileşte procedurile şi criteriile de selecţie pentru acordarea premiului naţional „Ambasador Mihnea Constantinescu“ pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură.

     Ministerul Afacerilor Externe (MAE), în parteneriat cu Asociaţia Ambasador „Mihnea Constantinescu“, lansează, anual, procedura de selecţie a proiectelor pentru acordarea premiului naţional în bani „Ambasador Mihnea Constantinescu“ pentru contribuţia la demersurile de combatere a antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură. Valoarea premiului naţional „Ambasador Mihnea Constantinescu“ este echivalentul în lei a 10.000 euro.

     Potrivit art. 4 din regulament, pot depune proiecte în vederea câştigării premiului naţional „Ambasador Mihnea Constantinescu“:

  1. organizaţii naţionale, regionale şi internaţionale;
  2. organizaţii nonguvernamentale române şi internaţionale;
  3. institute de cercetare din România şi din străinătate;
  4. instituţii de învăţământ superior din România şi din străinătate.

     Ministerul Afacerilor Externe lansează, în fiecare an, la data de 1 octombrie, procedura de selecţie pentru premiul naţional „Ambasador Mihnea Constantinescu“ printr-un anunţ publicat pe site-ul MAE, însoţit de formularul de candidatură. Propunerile de proiecte pentru acordarea premiului vor fi făcute pe baza completării formularului de candidatură, prevăzut în anexa la regulament, şi vor conţine detalii cu privire la rezultatele concrete ale proiectelor derulate în anul precedent acordării premiului de organizaţia sau de personalitatea din România sau din străinătate nominalizată, argumentând motivele pentru care acestea pot fi luate în considerare pentru evaluare. De asemenea, va fi furnizată întreaga documentaţie justificativă ca suport al candidaturii.

     Formularele de candidatură pentru premiu pot fi depuse în limba română sau în limba engleză, până la data-limită de 1 noiembrie.

     Premiul va fi acordat organizaţiilor sau personalităţilor care au realizat proiecte ce au produs rezultate concrete, recunoscute de către comunitatea ştiinţifică sau la nivelul organizaţiilor naţionale şi internaţionale de profil, în domeniile educaţiei şi cercetării privind combaterea xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură şi/sau în domeniul comemorării Holocaustului şi combaterii antisemitismului, derulate în anul precedent.

     Proiectele eligibile trebuie să se încadreze în una dintre următoarele categorii:

  1. proiecte documentare, volume de carte, manuale şcolare, activităţi editoriale specializate;
  2. creaţii artistice, evenimente expoziţionale, producţii media;
  3. proiecte inovatoare în domeniu, cu impact semnificativ la nivel naţional şi internaţional, care au ca obiect instrumente/ tehnologii noi de cercetare, monitorizare, educaţie, iniţiative legislative etc.

     Premiul va fi acordat organizaţiilor sau personalităţilor care au realizat proiectele eligibile prevăzute la art. 9 din regulament, axate pe dimensiunile de cercetare şi educaţie privind prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi a discursului instigator la ură şi/sau pe comemorarea Holocaustului şi combaterea antisemitismului, cu condiţia ca acestea să se încadreze în una dintre următoarele două categorii:

  1. categoria I - proiecte eligibile care vizează cele trei domenii principale de referinţă, respectiv cercetare, educaţie, comemorare;
  2. categoria II - proiecte eligibile care acoperă un singur domeniu de referinţă dintre cele trei domenii menţionate, cercetare, educaţie sau comemorare, în condiţiile în care nu sunt identificate proiecte care să întrunească elementele prevăzute în categoria I.

Reglementări referitoare la criteriile de evaluare, componența juriului și jurizarea, precum și cele legate de comunicarea rezultatelor - AICI