Programul național „Limes”


View access
Public
Alias
programul-national-limes
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
1006
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2023-11-27 06:23:40
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

Ministrul culturii a emis Ordinul nr. 3.570 din 8 noiembrie 2023 pentru stabilirea măsurilor privind gestionarea Programului național „Limes” și pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Comisiei Naționale „Limes”. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1047 din 20 noiembrie 2023.

Programul național „Limes“ este un program multianual instituit în vederea cercetării și valorificării rezultatelor cercetării, sprijinirii din punct de vedere științific a gestiunii integrate și a activității de monitorizare a bunurilor de patrimoniu cultural care au alcătuit frontiera Imperiului Roman pe teritoriul României, care sunt înscrise pe Lista patrimoniului mondial UNESCO (LPM), au fost sau vor fi propuse spre nominalizare pe LPM.

Noul act normativ stabilește măsurile privind gestionarea Programului național „Limes“, denumit în continuare Programul, și aprobă Regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei Naționale „Limes“, comisie de specialitate cu rol științific și de coordonare, fără personalitate juridică și care funcționează pe lângă Ministerul Culturii.

Programul are ca obiectiv principal sprijinirea următoarelor activități, aflate în relație cu bunuri de patrimoniu cultural imobil ce au alcătuit frontiera Imperiului Roman pe teritoriul actual al României:

  • cercetări arheologice și arheometrice;
  • protecția și gestiunea integrată, bazate pe componenta științifică a activității de monitorizare;
  • elaborarea documentațiilor științifice necesare pentru clasarea ca monument istoric;
  • înscrierea/actualizarea datelor din Repertoriul arheologic național;
  • elaborarea/actualizarea documentației de nominalizare pe Lista indicativă pentru Lista patrimoniului mondial UNESCO (LI) și pe Lista patrimoniului mondial UNESCO (LPM), a documentației de extindere/modificare a pozițiilor deja înscrise pe LI și LPM;
  • elaborarea/actualizarea programelor de protecție și gestiune;
  • acordarea de consultanță științifică de specialitate în elaborarea planurilor de management.

    Comisia Națională „Limes“ este for științific cu rol de coordonare a activităților de cercetare arheologică și arheometrică și de valorificare a rezultatelor cercetării, atât cu scopul elaborării documentațiilor științifice, cât și cu scopul diseminării acestora către public, precum și pentru asigurarea componentei științifice a gestiunii integrate și sprijinirea din punct de vedere științific a activității de monitorizare a bunurilor de patrimoniu cultural imobil ce au alcătuit frontiera Imperiului Roman pe teritoriul actual al României.

    Potrivit actului normativ, Comisia este compusă din 15 membri, numiți prin ordin al ministrului culturii, în funcție de competența în domeniu.

    Președintele Comisiei se desemnează prin ordin, de către ministrul culturii, dintre cei 15 membri.  De asemenea, din Comisie fac parte specialiști și experți atestați de Ministerul Culturii cu activități de cercetare, protejare sau didactice privind bunurile de patrimoniu cultural care alcătuiesc frontiera Imperiului Roman în România, propuși de instituții muzeale cu profil arheologic, de cercetare sau de învățământ superior, precum și de Ministerul Culturii.

    Instituțiile responsabile pentru derularea, potrivit prevederilor legale, din punct de vedere financiar și științific a Programului sunt următoarele:

  • Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca (MNIT),
  • Muzeul Național de Istorie a României (MNIR),
  • Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) și
  • Institutul Național al Patrimoniului (INP).

    MNIT, MNIR și MNCR coordonează activitățile de pe întregul sistem al frontierelor Imperiului Roman de pe teritoriul actual al României. Zona de responsabilitate a fiecărei instituții se stabilește astfel:

  • MNIT este responsabil cu zona de nord și vest;
  • MNIR este responsabil cu zona de sud-est și sud, incluzând Dobrogea;
  • MNCR este responsabil cu zona de est a segmentului Dacia al frontierelor Imperiului Roman.

    Pentru activitatea desfășurată, membrii Comisiei, indiferent de instituția ai cărei angajați sunt, au dreptul la o indemnizație pentru activitatea depusă, în lunile în care participă la ședințe, în vederea decontării cheltuielilor de deplasare și cazare, în țară și în străinătate.

    Indemnizația se aprobă prin ordin al ministrului culturii, la propunerea instituției responsabile, fără a depăși cuantumul de 10% din indemnizația unei funcții de secretar de stat.

 

Pentru mai multe detalii, accesați Regulamentul din 8 noiembrie 2023!