Plafonarea prețului la materialul lemnos la 400lei/mc!
- Detalii
- Andreea CTCE
- Economie
- Accesări: 425

În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum şi al perspectivelor pe termen scurt şi mediu, se constată o serie de creşteri artificiale ale preţurilor la lemnul de foc şi la produsele derivate pentru încălzire.
În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul în care în mediul rural numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media naţională.
Astfel, având în vedere faptul că încălzirea populaţiei reprezintă o necesitate de viaţă, care impune instituirea unor măsuri de protecţie socială, pentru siguranţa şi sănătatea publică, respectiv asigurarea garanţiei respectării dreptului la viaţă atunci când categorii întregi de cetăţeni riscă să fie afectaţi de creşteri de preţ nejustificate, a materialelor lemnoase şi a produselor derivate din lemn, pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece, statul are datoria şi obligaţia să intervină şi să blocheze posibilitatea apariţiei unor astfel de situaţii.
De aceea, Guvernul României emite Ordonanța de Urgență nr. 134 din 5 octombrie 2022 privind unele măsuri în vederea protejării consumatorului final în ceea ce priveşte utilizarea materialelor lemnoase şi a produselor derivate din lemn, pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece, act legislativ publicat în Monitorul Oficial nr. 970 din 5 octombrie 2022.
Potrivit articolului 1 din actul normativ, preţurile finale facturate se plafonează la maximum 400 lei/mc cu TVA inclus pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece:
- lemn de foc;
- resturi de lemn;
- tocătură provenită din lemn;
- rumeguş.
Preţurile finale facturate se plafonează la maximum 1.500 lei/ tonă, cu TVA inclus, pentru brichetele din lemn, şi la maximum 2.000 lei/tonă, cu TVA inclus, pentru peleţii din lemn. Prevederile se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice şi următoarelor entităţi: unităţilor de învăţământ publice şi private, furnizorilor de servicii sociale, unităţilor de interes local, unităţilor de cult şi unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi unităţilor din subordinea acestora.
Măsurile prevăzute se aplică până la data de 31 martie 2023!
Pentru a consulta contravențiile aplicabile pentru nerespectarea prevederilor legate de plafonarea prețurilor finale pentru materialul lemnos, aplicabile din 15 octombrie 2022 – click AICI