Măsuri administrative privind desființarea SIIJ!


View access
Public
Alias
masuri-administrative-privind-desfiintarea-siij
Captcha
captcha
Category (main)
Created by alias
Disable comments
disable_comments
Displaying parameters
display_params
ID
594
Version information
item_screen
JImages
jimages
JUrls
jurls
Language
All
Language associations
lang_assocs
Layout parameters
layout_params
Layout selection
layout_selection
META data
{"robots":null,"xreference":"","author":"","rights":""}
Notify owner
notify_owner
Notify subscibers
notify_subscribers
Permissions
perms
Publish down (date)
0000-00-00 00:00:00
Publish up (date)
2022-03-21 08:41:11
SEO configuration
seoconf
Timezone info
timezone_info
Versions
versions
Publish changes
vstate

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat luni, 14 martie 2022,  principalele măsuri administrative privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție. Acest anunț vine ca urmare a publicării în Monitorul Oficial nr. 244 din 11 martie 2022 a Legii nr. 49 din 11 martie 2022 privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Prin acest act normativ, se stabilesc următoarele reguli de competență:

  • sunt de competența Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și infracțiunile săvârșite de judecătorii și procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție și de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de judecătorii de la curțile de apel și Curtea Militară de Apel și de procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe, precum și de judecătorii Curții Constituționale a României;
  • sunt de competența parchetului de pe lângă curtea de apel și infracțiunile săvârșite de judecătorii de la judecătorii, tribunale, tribunale militare și de procurorii de la parchetele care funcționează pe lângă aceste instanțe.

Mai mult, pentru aceste infracțiuni, urmărirea penală se va efectua de procurori anume desemnați de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de 4 ani, care poate fi reînnoită pentru o nouă perioadă de 4 ani.

    Procurorii desemnați în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să îndeplinească următoarele condiții (vor fi desemnați maximum 14 procurori):

  • au grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;
  • au o vechime de cel puțin 15 ani în funcția de procuror;
  • au calificativul „foarte bine” la ultimele două evaluări profesionale și nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani;
  • au o conduită morală ireproșabilă;
  • au o experiență profesională semnificativă în supravegherea sau efectuarea urmăririi penale.

    Procurorii desemnați în cadrul parchetelor de pe lângă curțile de apel trebuie să îndeplinească următoarele condiții (vor fi desemnați maximum 3 procurori pentru fiecare parchet):

  • au o vechime de cel puțin 12 ani în funcția de procuror;
  • au calificativul „foarte bine” la ultimele două evaluări profesionale și nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani;
  • au o conduită morală ireproșabilă;
  • au o experiență profesională semnificativă în supravegherea sau efectuarea urmăririi penale.

    Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție informează că, începând cu data de 14 martie 2022, cauzele penale care privesc judecători și procurori sunt de competența:

  • parchetelor de pe lângă curțile de apel pentru judecătorii și procurorii care funcționează la nivelul judecătoriilor și tribunalelor și a parchetelor de pe lângă aceste instanțe,
  • Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru judecătorii și procurorii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorii și procurorii care funcționează la nivelul curților de apel, la Înalta Curte de Casație și Justiție sau la parchetele de pe lângă aceste instanțe.

    Având în vedere aceste precizări, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție informează persoanele care formulează plângeri/ denunțuri penale, ce vizează judecători sau procurori, să le adreseze organelor competente, fosta Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție nemaiavând posibilitatea de a înregistra noi sesizări.

    Mai mult, în anunț se precizează că adresa de email asociată SIIJ va fi dezafectată, plângerile, denunțurile și corespondența cauzelor de competența Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție urmând a fi transmise pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..